Je na státu, aby zajistil regulérnost voleb v postižených oblastech, říká Lukáš Otys

Alka Hájková

Lukáš Otys | Foto: se souhlasem Lukáš Otys
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Některé regiony trápí povodně, jiné odliv obyvatel. V minulých dnech se řešila také otázka, zda zrušit nadcházející volby či nikoliv. Jaká zásadní témata trápí Karlovarský kraj, říká v rozhovoru kandidát do krajského zastupitelstva za ODS s podporou TOP 09 Lukáš Otys.

Českou republiku zasáhly několik dní před volbami povodně.  Vy kandidujete v Karlovarském kraji, kterému se naštěstí vyhnuly. Pokračujete dál v předvolební kampani nebo jste ji ukončili jako jiné strany?

Přestože se ničivé povodně našemu kraji vyhnuly, tak jsme kontaktní kampaň zrušili. Raději síly, energii a ušetřené peníze použijeme na pomoc do regionů, kde neměly takové štěstí jako teď v Karlovarském kraji.

Jaké jsou důvody, problémy, které vedly k vylidňování tohoto kraje?

Důvody se vzájemně doplňují. Nelze určit jen jeden. Je to právě chybějící univerzita nebo nedostatek lékařů či nejnižší mzdy v České republice. Mladý člověk po střední škole pokud má ambice, tak hledá štěstí v Praze nebo Plzni, kde má šanci na další růst a následně i vyšší životní úroveň než v našem kraji.

Čím a jak chcete obyvatele motivovat, aby se vrátili?

Za mne je zásadní dobudovat konečně dálnici D6 do Prahy, přivézt do kraje univerzitu a také investory, kteří pomohou kraji ekonomicky a nabídnou pracovní příležitosti s vyššími mzdami. Zároveň už delší dobu se snažím s ministrem zdravotnictví zajistit podmínky pro dostatek lékařů a kvalitní zdravotní péči. Například teď je v Parlamentu zákon, který umožní, aby lidé v pohraničí mohli dojet k lékaři přes kopec do Německa a nemuseli si vše platit sami, když mají zdravotní pojištění.

Na stole je také otázka, zda zrušit nadcházející volby či nikoliv

Jsem přesvědčen, že by to nebylo dobré, protože by to bylo nejen legislativně velmi komplikované a napadnutelné u soudu. Na druhou stranu je na státu, aby zajistil regulérnost voleb v postižených oblastech.

 Jaký je váš odhad výsledků voleb? 

Podle průzkumů je jasný favorit hnutí ANO. Věřím ale, že lidé si vyberou mezi populismus a reálným rozvojem kraje správně. Tím pádem náskok ANO nebude tak velký.