Seriál Volha připomíná totalitní časy. StB se nevyhnul Gott ani Pilarová

Jan Čížek

Seriál Volha | Foto: se souhlasem České televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Nový seriál Volha se vrací do časů, ve kterých měla svoji významnou roli StB. Bohužel nabízí zbytečně moc vulgarit, nepřesností, takže pravý záměr byl upozaděn. I tady přichází na scénu tajná služba, kterým se nevyhnuly ani takové osobnosti, jako Karel Gott nebo Eva Pilarová. Právě Mistr je podtextem seriálu.

Jednou z mála osobností, která mohla vycestovat v čase totality do tehdejšího Západu, byl Karel Gott.  I na tohoto zpěváka si vedla komunistická tajná policie před rokem 1989 svazky, které mapovaly jeho činnost mezi Východem a Západem.

Svazek StB o Karlu Gottovi | Foto: se souhlasem Česká televize

Eva Pilarová poskytla pár měsíců před svojí smrtí rozhovor do knihy Tanec mezi Mistry. Tato úspěšná zpěvačka začínala v časech, které byly klidné, přáli kultuře, i když později nebylo vše tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Prošla si mnoha peripetiemi, které pozdější režim nabízel. V knize Alky Hájková zpěvačka vzpomínala, jak ji Karel Gott, kterého kvůli této příhodě vyslýchala StB pomohl a zaručil se za ni. „Tuto historku Eva vypráví exkluzivně poprvé. Bylo to zajímavé a delší vyprávění, které mi paní Pilarová do knihy poskytla,“ říká autorka knihy.

Zpěvačku proslavil film, muzikál Kdyby tisíc klarinetů, ve které vystřihla společně s Gottem technicky náročný duet. „Ani při jeho natáčení nebyla o zábavu nouze. Ne každá ale měla úplně šťastný konec. Luděk Hulan přivezl tehdy z Německa Kinder Spiel Geld. Byly to takové papírové penízky, dětská hra. My čtyři, co jsme tvořili tu naši nejužší partu, jsme si je mezi natáčením o pauzách filmu Kdyby tisíc klarinetů vzájemně rozebrali a začali hrát pokra. Někdo nás ale pozoroval a udal… Tuto historku jsem nikde nevyprávěla. Karlovi jsme dodnes vděčná…,“ vypráví Pilarová v knize Tanec mezi Mistry.

Česká televize | Tanec mezi Mistry

0