Neúcta k historii a úřadu? Aneb koloběžka na Pražském hradě

Jana Černá

Pražský hrad | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Hrad. Místo, odkud vládl král i prezident. Místo, které má svoji symboliku. Lidé k němu vzhlíželi s úctou a respektem. Ti, kteří v něm pracovali, věděli, že se jedná o prestižní povolání. Odpovídalo tomu jejich chování i oblečení. I když klevetám, šarvátkám i intrikám se zaměstnanci nevyhnuli ani na hradech.

Každopádně si ale určitou důstojnost zaslouží. Právě Pražský hrad je skvostem, který obdivuje celý svět. Karel IV. byl mystik, duchovní člověk, který mu dal určitou vznešenost, a to nejen místem, na kterém je postaven. Chodby hradu jsou vyzdobeny sochami, obrazy a mnoha dalšími hodnotnými prvky, které si jistě také určitou úctu zaslouží. „Připomíná mi to časy, kdy například primátor Prahy Hudeček odmítl nosit primátorský řetěz. To je špatně. Je v něm určitá symbolika. I samotného primátora povyšuje a dodává mu potřebnou vážnost. To, že pan Pavel je zrychlený, je jeho věc, ale na Pražský hrad se jízda na koloběžce podle mě nehodí,“ říká Alka Hájková, poradkyně v oblasti etikety. „Být za každou cenu aktivní může být časem i na škodu. Hrad i prezidentský post si určitou důstojnost zaslouží.“

 

Toto místo by mělo být klidné, mělo by svádět k rozjímání, klidu, třídění myšlenek. Rozhodně se nehodí z něj dělat sportovní kolbiště. O prezidentský post se ucházel také Andrej Babiš. „Nedovedu si ho představit a přiznám se, že ani nevím, že tam Petr Pavel jezdí na koloběžce. To je asi jeho věc,“ říká o představě Andreje Babiše na koloběžce jeho kolega Karel Havlíček.

1