Jak se vařila Pekařská bída? Výlet do skazenu nabízí pohled do historie

Jana Černá

Skanzen Přerov nad Labem | Foto: se souhlasem Polabské muzeum
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Návrat do historie, zvyklostí tehdejšího života představuje skanzen v Přerově nad Labem. K vidění je nejen skanzen domků postavených z hlíny, dřeva, ale také nástroje, se kterými lidé obdělávali půdu. Vařit se tehdy muselo víc než skromně.

Například na polévku zvanou Žebračka byl zapotřebí tvrdý chléb, který se nalámal na kousky a dal vařit do osolené vody s kmínem. Rozvařený se pak prolisoval přes cedník a do hotové polévky se přidávala buď domácí smetana nebo mléko s rozkvedlaným vajíčkem a trocho mouky. Nakonec se polévka nechala přejít ještě varem.

A jak se připravovala Pekařská bída? Staré pečivo se nakrájelo na plátky, dalo do rendlíku a zalilo vařícím mlékem, až nasáklo. Spařené se pak rozdělilo na nahřáté talíře posypalo mákem nebo cukrem se skořicí a omastilo.

 

V některých domečkách, skanzenech v Přerově nad Labem, můžete také vidět zručnost lidí, kteří tady vyrábí košťata, barví vajíčka, vyrábí drátěné šperky i předou len. Sami si můžete vyzkoušet vyrobit malou dekoraci nebo nabarvit vajíčko.

Polabské muzeum

1