Sedět v letadle u okénka nebo u nouzového východu? Obojí má svá pro a proti

Jan Čížek

Ilustrační foto: Letiště Praha
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Pozorovat mraky, krajinu pod námi nebo západ i východ slunce.To jsou důvody, proč někteří z nás rádi sedí v ledatdle u okénka. Zajistit si tato místa není vždy jednoduché. Cestující si je můžu předplatit, požádat o ně při odbavení. Stejně tak je možné se optat na místa u nouzového východu. Má to ale jednu podmínku.

Z okénka máme možnost pozorovat detailně vzlet i přistání, které je pro některé z nás fascinující. Také nám dává větší klid a prostor pro spánek. Místo toho, abychom během spánku rušili cestujího vedle nás, můžeme si hlavu opřít o stěnu letadla. Pokud cestujeme first class nebo business class, tyto problémy nám samozřejmě odpadají.

First class | Foto: Alena Šulcová

Sezení u okénka má ale také spoustu nevýhod. Opírají se o něj cestující, proto je vhodné ho okamžitě alespoň otřít ubrouskem. Pokud potřebujeme na toaletu, protáhnout se, musíme požádat cestující vedle nás, aby nám uvolnili prostor. Pokud právě podřimují, je to nepříjemné. Největší chlad cítíme právě u okénka, protože tudy proudí klimatitizace, proto je vhodné při dálkových letech požádat personál o deku.

Na rozdíl od sedadel do uličky je zde málo místa na nohy, což je u dlouhých letů nepříjemné. Je proto potřeba se několikrát během letu projít, protáhnout. Velmi oblíbené je toto místo také u dětí, pro které může být dlouhý let otravný.

Některé letecké spolenosti během dálkových letů nařizují stažení clony u okének. Většinou se tak děje po obědě, aby si cestující mohli zdřímnout a nebyli rušeni. Servírovací pultíky můžou mít cestující po vašem boku v provozu, takže sundávat jídla, knihy, notebooky je pro ně nepohodlné.

Každé sedaldo v letadle má své výhody a nevýhody. Nejvíce místa pro volnější pohyb je u nouzových exitů. Ta jsou prioritně určena pro děti a invalidy. Pokud jsou volná, při odbavení vás personál vyzkouší z angličtiny, protože v případě nouzového výstupu z letadla je znalost jazyka velmi důležitou součástí bezpečného opuštení letadla.

0