Řád bílého lva I. třídy pro Karla Gotta. Jak vnímal zpěvák jiné národy?

Autor: Jan Čížek

Karel Gott | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Ve Vladislavském sále Pražského hradu při slavnostním večeru budou prezidentem Milošem Zemanem předána státní vyznamenání, která byla udělená již v letech 2020 a 2021. Jedno z nich patří také zpěvákovi Karlu Gottovi, a to nejen pro svůj obrovský um, profesionalitu, ale také proto, že nás  perfektně reprezentoval ve světě.  Jaký vztah měl Mistr k  jiným národům, co obdivoval na bývalém Sovětském svazu a proč se do této země rád vracel?

„Když slavil v roce 2009 Karel 70. narozeniny, požádala jsem bývalého primátora Pavla Béma, aby zpěvák dostal od Prahy medaili, protože jsem byla přesvědčena, že ji vždy skvěle reprezentoval. A to nejen svým zpěvem, ale také znalostí jazyků, společenského vystupování. Primátor mi tehdy vyšel společeně se zastupitelstvem vstříc, a tak Mistrovi byla 29. červa roku 2009 v Brožíkově sále slavnostně předána Stříbrná medaile Prahy,“ vypráví ve své knize Tanec Mistry iniciátorka medaile, Alka Hájková. „Karel měl radost, na druhou stranu byl trochu překvapený, že na to nepřišlo město samo. Během společenského aktu ve svém proslovu mluvil velmi hezky o Praze, městu, které miloval a vždy ho podle svých slov velmi dobře zastupoval a nejen v médiích jiných zemí o ní krásně hovořil.“

Stříbrná medaile Prahy | Foto: VIPosobnosti

Jak sám Václav Klaus, od kterého také v roce 2009 převzal vysoké státní ocenění uvedl, Karel Gott byl jednou z výstavních značek. In memoriam byl Karlu Gottovi uděleno další vyznamenání. Řád bílého lva I. třídy, a to již v roce 2020. Zpěvák se tohoto vysokého ocenění bohužel nedočkal. Opustil nás 1. října 2019.

Karel Gott a Václav Klaus | Foto: Hrad

Mistr věnoval svůj celý život zpěvu, se kterým procestoval téměř celý svět. „Musím říct, že už tehdy, tedy v časech hluboké totality, měla pracovitost zpěváka i kapely i tady v Československé republice „západní ráz“. Jak by ne. Karel Gott dostal tu nejlepší školu právě během svého půlročního pobytu v Las Vegas, ale také v Německu a dalších zemích. Velkou kulturní mocností byl i tehdejší Sovětský svaz. Zpěvák rád vzpomínal na návštěvu baletní školy ve Velkém divadle v Moskvě. Síla tradice, ohromný dril, sebekázeň i profesionalita na hranici fyzických a psychických sil. Tak nekompromisní byl tehdejší SSSR ke svým svěřencům, a to nejen v oblasti kultury. Také v této zemi Gott dosáhl u tamního publika velkých úspěchů. Ve své knize Říkám to písní vzpomíná na ohromnou pohostinnost tamních obyvatel, ke které patřil neodmyslitelně i gruzínský nebo arménský koňak, ale i vystoupení v Gruzii a Arménii, kterou z východní části Turecka obklopují biblické hory Velký a Malý Ararat, na jejímž úbočí přistál Noe se svou archou…, vypráví autorka knihy Alka Hájková.

Miloš Zeman a Karel Gott na Hradě | Foto: Hrad

Jak by se asi zpěvák, který měl obrovský rozhled, co se historie, především druhé světové války díval na dnešní svět? Naplnily se některé jeho konspirační teorie? „Karel patřil k lidem, kteří nesnášeli rozbroje. Nikdy jsem ho neslyšela nadávat na jakýkoliv národ. V každém z nich měl své příznivce, publikum. Byl zván na různá společenská setkání s nejvyšším představiteli zemí, takže měl možnost si své znalosti doplnit o praktické zkušenosti i určitý nadhled,“ dodává Alka Hájková.

Svět se během dvou let změnil. Přesto mnozí z nás rádi vzpomínáme na osobnosti, které tady zanechaly určitou stopu. A Karel Gott mezi ně určitě patřil.

0