Bezpečnostní poradce: Řeknu vám, proč to Zeman musel říct

Jan Čížek

Pražský hrad | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Dnešní den patří nejen předávání nejvyšších státních vyznamenání, ale v návaznosti na válku mezi Ukrajinou a Ruskem také vyvěšení ukrajinské vlajky. Mnohé také zaskočilo, proč se prezident Zeman vyjadřuje k Rusku jinak, než dříve. Vysvětlení proto našel generál Andor Šándor.

„Z rozhodnutí prezidenta republiky Miloše Zemana byla v pravé poledne na čestném dvoře Pražského hradu, I. nádvoří, vyvěšena vlajka Ukrajiny a zazněla ukrajinská hymna. Slavnostního aktu se zúčastnil velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis,“ uvedl na svém facebookovém profilu Jiří Ovčáček, což mnohé překvapilo.

Již dříve se prezident Miloš Zeman vyjádřil k válečnému konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. „Nemá cenu se tady dohadovat, jestli je Putin šílenec, nebo není šílenec, a že šílenci se mají izolovat, jak říká prezident Zeman. To jsou takové řeči, které, jak jsem asi pochopil, prezident říct měl a musel, ale neměli bychom je podceňovat, řekl v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz Andor Šándor. Na dotaz, proč prezident Zeman „toto říct musel“, proč tedy najednou mluví jinak, než je vnímán, bezpečnostní expert dodal: „Nemůžu komentovat, co si myslí pan prezident, ale podle mého názoru ne že by to doslova musel říct, ale ví dobře, že ruský postup je neobhájitelný. Použití vojenské síly ve 21. století je něco, co nemůžeme akceptovat. Také sám připustil, že se mýlil. Takových, co jsme se mýlili, bylo mnohem víc. Protože jsme nahlíželi na Putina a na celé ruské vedení civilizovanýma očima Středoevropanů, ale netušili jsme, že povýšili lež na normu. Stále nám říkali, že zaútočit nechtějí, že cvičí, že se stahují a podobně. A nakonec se ukázalo, že flagrantně lhali.“

Na Hradě také finišují přípravy na předání státních vyznamenání, která byla udělená již v letech 2020 a 2021. Prezident republiky Miloš Zeman je předá ve 20.00 hodin ve Vladislavském sále při slavnostním večeru. Řád bílého lva I. třídy pro Karla Gotta. Jak vnímal zpěvák jiné národy?

7