Proč se dává do adventného věnce 5 svíček?

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Letošní advent začíná již v neděli, a to 27. listopadu. Tento čas nám dává v této hektické době možnost zklidnit se, věnovat se dobročinnosti, připravě Vánoc i duchovnímu rozjímání.  Předvánoční čas a Štědrý večer není o nákupu drahých dárků, ale především o laskavosti, vstřícnosti i zamyšlení.

Vydat se můžeme například na vánoční trhy a místa, odkud na nás dýchne svátečnost, povznášející atmosféra. Jedním z těchto míst je například Týnský chrám na Staroměstském náměstí. Na náměstí bude již tradičně rozsvícen vánoční strom. Pár metrů od tohoto gotického skvostu nás v Celetné ulici zahřeje čokoláda místní výroby.

Foto: Pixabay

Pokud je to možné, vyhněme se zbytečnému nakupování dárků, jejich přemíra nemůže vynahradit radost ze společně strávených chvil a zážitků, které nám, ale především dětem, zůstanou ve vzpomínkách navždy.  Společně si užívejme radost ze zdobení domova, pečení cukroví i zapalování svíčky na adventním věnci. Víte, že do jeho středu můžete přidat další svíčku, která se zapaluje na Štedrý den a symbolizuje Ježíše?

 

V adventím čase si nezapomeňte zavěsit jmelí na místo, pod kterým se můžete políbit. Nezapomeňte si také 4.12. natrhat větvičky z ovocných stromků. Pokud na Štědrý den vykvetou, čeká nás podle pověry štěstí po celý příští rok.

0