Vyzkoušejte na Vánoce dort podle receptu starého 100 let

Jana Černá

Vánoční cukroví | Foto: Saint Tropez
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Blíží se advent, Vánoce. Aby nám doma zavonělo nejen jehličí, ale i cukroví, přípravy na pečení jsou v plném proudu. Některé hospodyňky dávají přednost domácí výrobě, jiné si ho objednají. V luxusním balení  můžete vánoční cukroví věnovat i jako milý dárek. Které je nejoblíbenější?

Jste spolumajitelem cukrárny na Malé Straně, místu, které navštěvují především cizinci. Jejich návštěvnost během covidu klesla. Jak jste dokázali přežít?

Neřekl bych, že především zahraniční klientela. Možná i díky Covidu je většina zákazníku z Prahy a okolí. Uvidíme během příštího roku zda se navýší i turisté. Přiznám se, že v době zvyšujících nákladů defacto všeho by nám noví zákazníci velmi pomohli.

Nabízíte velmi zajímavé a originální druhy dortů, delikates. Jaké recepty zaručují dokonalost chuti i zážitku?

Nejoblíbenějšími jsou naše stálice Trois chocolat nebo čeky tři čokolády, které tvoří tři vrstvy čokoládového moussy, bílá, mléčná a hořká. Velmi oblíbený je také klasický větrník, který připravujeme dle více, jak 80 let starého receptu dědečka mého kolegy spojumajitele. A v neposlední řadě si srdce a chuťové pohárky získal Pražský dort. Originální Pražský dort připravujeme podle osvědčené receptury, podle které postupovali pražští mistři cukráři již před 100 lety. Dokonalost totiž není třeba měnit! Skládá se ze tří různých bezlepkových korpusů propojených dvojicí lahodných krémů – máslového s pomerančovým likérem a žloutkového s voňavým tuzemským rumem.

 

 

Přichází předvánoční čas, ve kterém se začíná péct, ale i objednávat cukroví. Bohužel se vzhledem k současné situaci zvyšují ceny. Jak je tomu u vás?

Mírně jsme museli zvýšit ceny. Je to bohužel v této době nevyhnutelné, abychom mohli zachovat nejvyšší kvalitu.  Přeji si, aby šlo jen o ojedinělou situaci, která se za čas vrátí do normálu. Pečeme 11 druhů a k tomu i bezlepkové verze, aby si mohli Vánoce užít i ti, kterým nedělá dobře lepek. Již nám chodí objednávky, které budeme přijímat do Mikuláše tedy 5.12. mezi nejoblíbenější patří například ilšské dortíčky s rybízovo-malinovou marmeládou, třené linecké banánky s marmeládovou nápní. Tradičně již budeme připravovat i francouzské buche, které jsou mezi našimi zákazníky velmi oblíbené.

Majitelé restaurací, cukráren říkají, že je pro ně problém také přijímat objednávky, protože nemají dostatek personálu, který by poptávku pokryl. Jak je tomu u vás?

Nedostatek nejen kvalitního, ale jakéhokoliv personálu je velký oříšek a bolest této doby. Lisé z gastra během Covidu hojně odcházeli a jen hrstka z nich se vrátila zpět. Kromě klasických inzerátů na portálech, které nabízejí práci, tak se ptáme opravdu kudy chodíme. S trochou nadsázky se ptám kdekoliv to jen jde.

5