Proč je podle odborníků věštění a kartářství neštěstí samotné?

Jan Čížek

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Žijem v neklidné, nejisté době. Mizí společenské kontaky, rodiny a naopak přibývá také stresu, který je potřeba dostat pod kontrolu.Navštěvujeme nejen psychology a psychiatry, ale také kartáře, kde se cítíme více anonymně. Je jednou z jednodušších možností, jak se dozvědět o svých trápeních více. Pomůžou nám nastínit i budoucnost a důvodu, proč se nám právě děje to, co nás trápí. Jsou často také k dispozici rychleji než odborníci. Lékaři mají na pacienty málo času a rozhovory s nimi často nahradí jen léky. „Je to obvykle v případě, že je lékař pod časovým tlakem. Většina ordinací je přetížená. Praktičtí lékaři stejně jako ambulantní specialisté. Málo lékařů a mnoho pacientů. Pokud budou dodržovat plánovaný čas podle Sazebníku, pak se neúnosně protáhne objednací doba. Uspěchaná doba se promítá i do zdravotnictví,“ vysvětluje pro VIPosobnosti.cz cévní chirurg Karel Bártik.

Foto: Pixabay

Lékař studuje velmi náročnou vysokou školu. Tady se naučí, že vše souvisí se vším. Vyhodnotí diagnózu, problém a na základě toho přistoupí k léčbě. A to i duše. „Můžete používat tři různé metody. První je evidenční, ve které víte, co je například zlomenina. To vidíte podle rentgenu. Tedy je jasně vidět. Nedohadujete se, jestli to tak je nebo není. Druhé metodě se říká logická. Tu používá například moderní fyzika. Dělají různé experimenty, podle kterých se potvrzuje hypotéza. Je založené na faktu. Tomu říkáme medicína logická. A pak je tady ta třetí. Víra. Tady ale nevíme, jak a proč funguje a jestli je vůbec spolehlivá. Proto se kartářství nikdy nebude učit na univerzitě ,“ vysvětluje pro VIPosobnosti.cz profesionální terapeut Ajay Bobade. Své znalosti si do života přinesl z rodiny, protože jeho děd byl významný ayurvédský lékař a astrolog. V Indii studoval tradiční védskou a jógovou filozofii a sanskrt, což je základ pro ayurvédu, která několik tisíce let a vychází z tradičních, starých textů.

Velmi oblíbená je mezi lidmi také čínská medicína a ayurvéda, která pochází z Indie a je stará více jak 5000 let. „S ayurvédou jsem se setkala nedávno v Indii. Mimo jiné jsem vyzkoušela také ayurvédskou masáž. Neskutečně mi pomohla. Psychicky i fyzicky mě postavila na nohy,“ říká Alka Hájková, která o své zemi nedávno naspala knihu Praha-Dillí, život mezi dvěma světy. „Neuvěřitelný vnitřní klid, pohoda, ale i otevření třetího oka. Tento pocit, stav mně vydržel ještě půl roku po návratu z Indie. Tolik stresu co v Česku jsem v Indii nepocítila,“ chválí si ayurvédu Alka. „Indie je bez ohledu na možné meditující podvodníky doposud mystická a rituální země se skutečnými světci, zatímco Evropa bojující proti všem údajným odborníkům je schopná zlikvidovat i svého vynikajícího světce. Za naivní pokládám očekávání vykořeněných a vlastního náboženství zbavených Evropanů, kteří bez znalosti védské filosofie doufají, že pouhý výlet do Indie z nich učiní génie osvíceného duch,“ popisuje v knize Praha-Dillí, život mezi dvěma světy Alka Hájková.

Kniha Praha-Dillí | Foto: Barbora Ondřichová

„Ayurvéda je logická, proto do universitních systémů zapadá. Na vysoké škole se může učit čínská medicína. Ale kartářství, to je celé o víře. Jsou tam věci, které člověk může pochopit, poznat i bez studia, ale takový člověk se narodí na Zemi jednou za sto let. Tady se to, co doporučují, říkají nedá ověřit, proto je tu i více podvodů. Není to nijak měřitelné. Proto bych kartářství nenazýval terapií. To není ani léčba, ani medicína, která je založená i na důvěře. V kartářství neexistuje žádná jistota. Ani u moderní medicíny není stoprocentní jistota, ale my víme, že na rozdíl od kartářů obecně pomoci můžeme,“ pokračuje Ajey.

„Ti, kteří se tomuto šarlatánství věnují jsou většinou velmi neinteligentní lidi, nemají žádnou zodpovědnost za to, co dělají a říkají. Možnost léčit je také otázkou kolik inteligence člověk potřebuje, aby studoval ayurvédu nebo klasickou medicínu. Musí projí náročnými přijímacími zkouškami a je potvrzeno, že ten člověk má nějaké schopnosti. U kartářů tomu ale tak není. Ten, kdo si o sobě myslí, že je intuitivní se začne věnovat kartářství. A to je velice nebezpečné. Věštění, kartářství to je neštěstí samotné,“ vysvětluje Ajey, proč může být kartářství pro lid nebezpečné. V podobném duchu mluví i lékař Rodion Schwarz. „Pro lékaře je intuice velmi důležitá, ale na šarlatány jsem alergický.“

MUDr. Rodion Schwarz | Foto: Schwarzclinic

„Nedávno jsem poslouchala jednu věštbu na videu. Paní mluvila velmi jednoduchou češtinou, nedala větu dohromady. V jejím výkladu se objevovala i sprostá slova. Nejhorší jsou ty na linkách. Jeden hovor za druhým. Těžko se při takové frekvenci hovorů můžou na lidi „nacítit“. Ti jsou ale často tak zoufalí, že jim stačí se někomu vypovídat, vybrečet. Víc nežádají,“ píše Jana Čermáková na sociálních sítích.

Jistě se najdou také šikovní kartáři, kteří dokáží poradit. Vždy je ale vhodnější je navštívit na doporučení. Vůbec nejlepší je odhodit stud a navštívit odborníka. Problém je, že na návštěvy k nim jsou dlouhé čekací doby, zatímco kartář je za určitý obnos k dispozici rychleji. Lékař ale není ani bůh, ani pacientův  podřízený. „Pacient musí vycházet s lékařem. Potřeba vychází z pacienta, ne lékaře. Proto, když vám lékař něco řekne, doporučí, co a jak používat, předepíše léky, a pacient řekne, že to takhle nechce, ať k lékaři nechodí, “ říká Ajey.

1