Pravé staročeské Vánoce. Co nastalo, když zazvonil zvoneček?

Staročeské Vánoce | Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Útulnost svátků vánočních je především o rodinném krbu, vyprávění příběhů, sdílení zážitků i vzájemné lásky. V časech minulých zdobily příbytky přírodní ozdoby, na stolech nechyběla jablka a ořechy i magické kouzlo svátků vánočních. Jak vzniklo?

Slunovrat. Právě s ním je spojená oslava Vánoc, které se slavily až do Nového roku. A tak je název vánočních svátků odvozen od těchto dvanácti nocí. Dříve se jim říkalo dvánnoce. Postupem času vznikly z tohoto slova název Vánoce.

Foto: Pixabay

Pravá vánoční atmosféra

V kamnech paskal oheň. Za oknem tišel padal sníh. Plápolající svíčky dotvářely v místnosti pravou vánoční atmosféru. Naši předkové tak věnovali svůj čas rozjímání i tradicím, které k Vánocům neodmyslitelně paří. Hospodáři dali najíst nejprve domácím zvířatům a dobytku, na která se nikdy nezapomínalo, protože lidé věděli, že právě oni přináší obživu. Vařila se hrachová polévka, staročeský kuba, ale i čočka, která měla do hospodářství přinést více peněz. Sousedé si během dne přáli, děti dováděly na sněhu a těšily se, až zazvoní zvoneček a přijde Ježíšek.

Foto: Pixabay

Štědrej večer nastal

Když nastal čas zázraků a přání, ponocný zatroubil na pastýřský roh vánoční koledu. Poté rodiny usedly ke stolu. Pomodlily se, poděkovaly za jídlo a popřáli si hezké svátky vánoční.

Na prostřeném stole bylo vždy o talíř navíc. A to proto, aby domácí mohli přivítat náhodného hosta. Pod něj se dávaly šupiny z ryby pro štěstí a dostatek peněz. Ke štědrovečení večeři patřila neodmyslitelně ryba, jejíž kosti se zakopávaly pod ovocné stromy, aby byla v příštím roce bohatá úroda. Ta přišla na vánoční stůl v 19. století. Neodmyslytelnou součástí byla pletená domácí vánočka, která symbolizovala dítě v zavinovačce.

Foto: Pixabay

Když hosporář zazvonil zvonečkem, děti věděly, že přichází Ježíšek. U stromečku, který byl ozdoben domácími perníčky, ořechy, sušeným ovocem, řetězem ze slámy, ale i pravými svíčkami se nejprve zpívali koledy, poté došlo na rozdávání dárků. Patřily k nim vyřezávané dřevěné hračky, ovoce, ale především radost, pospolitost a láska.
To bylo opravdové kouzlo Vánoc. Se současným shonem, perfektním úklidem a drahými dárky nemají staročeské Vánoce nic společného. Vraťme se k užasným tradicím s láskou, pohodou a úctou jednoho k druhému.

Magicka kouzla

Bez nich by se neobešel žádný Štědrý večer. Házení střevícem, lití olova, krájení jablíčka, v jehož středu byla ukrytá pěticípá hvězdička pro štěstí, ale i pouštění skořápek se svíčkama po vodě. To bylo opravdové kouzlo Vánoc. Se současným shonem, perfektním úklidem a drahými dárky nemají staročeské Vánoce nic společného. Vraťme se k užasným tradicím s láskou, pohodou a úctou jednoho k druhému.

0