Malvína, Eloise. Odešel Eduard Krečmar, který napsal první text Karlu Gottovi

Jan Čížek

Textař Eduartd Krečmar | Foto: se souhlasem Česká televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Úspěšný a žádaný autor textů zemřel v 81 letech. Odešel další elitní textař, který spolupracoval s Karlem Gottem, Ladislavem Štaidlem nebo Karlem Svobodou. Z pověření rodiny o jeho skonu informoval moderátor Martin Hrdinka.

 

V rozhovoru pro Českou televizi Krečmar řekl, že byl prvním textařem, který složil text pro Karla Gotta, a to v  v roce 1964 píseň Láskou se léčí. Zpěvák tehdy vystupoval v kavárnách Alfa a Vltava. Kdo by neznal hity jako Malvína, Eloise, Nestarej se, kamaráde, Být stále mlád, Jen se hádej, Nestarej se kamaráde a mnoho dalších. „Ze starších mám rád  Kam se schoulíš, protože to je typický slow rock a já jsem původně z rokenrolu. A ten text má také tu náladu,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi textař, který s Pavlem Vrbou, Zdeňkem Borovcem, Jiřím Štaidlem patřil mezi nejlepší textaře.

Karel Gott | Foto: se souhlasem Česká televize

Mezi Krečmarova další úspěšná díla patří Neckářův velký hit Mýdlový princ, který se dočkal také muzikálové podoby v divadle Broadway. Spolupracoval se skladatelem Angelem Michajlovem a Zdeňkem Bartákem, který vzpomíná na spolupráci s Mistrem Gottem a dalšími umělci právě v nové knize Karel-Příběhy, z Trezoru. Ta se objeví na pultech prodejen začátkem listopadu.

Martin Hrdinka hloubku umu textaře vystihl na Instagramu slovy: „Dámy a pánové, odešel génius našeho textařství pan Eduard Krečmar.“

0