Novoroční předsevzetí. Jak si správně vybrat?

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Každoročně nás na Nový rok čekají novoroční předsevzetí. Rozhodujeme se většinou podle toho, co bychom na sobě chtěli vylepšit. Jak si vybrat ta, která nám vydrží nejdéle?

 

Často nás trápí fakt, že se přes svátky přejíme. A tak návštěva fitka, diet a představa, že figuru vrátíme do plavek je namístě. ne vždy nám ale úsilí, které do hezky tvarované postavy vydrží. A tak i podle fitness trenérů už polovině ledna posilovny navštěvuje méně a méně lidí. A tak je to s většinou našich předsevzetí. Proč vyprchají?

„Často se řídíme impulzivními emocemi,“ říká Alena Hájková, poradkyně v oblasti profesního rozvoje. „Máme velmi správná přání, vize, k jejich naplnění je ale zapotřebí vůle, systematičnost a předvím fakt, že nás to musí bavit. Mít motivaci k čemukoliv je základ.“

Naše předsevzetí by ale neměla být jen o kráse, skvělé figuře, ale také sebevzdělávání, zdokonalování se. Práce na sobě je tou nejtěžší. Nemá konec. „To je věcí zkušeností a odhadu. A zkušeností není nikdy dost. Někdy si říkám, že už jsem se leccos naučil, a pak znovu vletím do pasti a udělám chybu, ze které se sice zase poučím, ale ta následující past vypadá zase úplně jinak,“ říká v knize KAREL- Příběhy z Trezoru Mistr Gott.

K předsevzetím by měly patřit i dobré skutky. Ty by měly být již samozřejmostí. „Hezky se chovat k dětem, rodině, ale i k lidem na pracovišti bývá velmi náročné,“ říká Hájková. „Přehlížet chyby druhých, umět je pochopit, to už vyžaduje nejen slušnost, ale také nadhled. Jak se chováme k dětem, tak ony se pak chovají k nám. A to samé platí o celkově o společnosti, ve které se pohybujeme. Mít soucit znamená cítit s ostatními. Není to nic, co by nás mělo dostat emočně na dno. Ale empaticky chápat druhé. Například pomoct někomu v nouzi, projevit vstřícnost a laskavost v neobvyklých situacích je povznášející.

Nepotřebujeme, aby se nám naše předsevzetí a dobré skutky yvracely ihned. Důležitý je pocit, že nejsme na tomto světě zbytečně, že jsme tu i pro druhé a náš život má určitý smysl.

 

0