Lpíte na dokonalosti? Chyb se bát nemusíte

Autor: Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Touhu něčeho dosáhnout mají mnozí lidé v krvi. Jdou si za svým cílem dokud ho nedosáhnou. Pokud svou touhu nepřevedou doslova v perfekcionismus, není taková snaha v životě na škodu. Stejně jako udělat sem tam nějakou chybu, zvlášť když se z ní lze poučit. Být perfektní je sice záslužné, ale může vás to brzo zničit

Během života udělá řada z nás mnoho chyb. Pokud si jimi doslova nezničíme život svůj nebo někoho jiného, lze je přejít, v lepším případě se z nich poučit, a život plyne dál. Ostatně i část jistého rčení říká, že „chybovat je lidské”. Chyby je potřeba brát jako náš osobní vývoj. Ne jako osobní prohru. Pak nás naše nedostatky dovedou k depresím a nejistotě.

Jsou ale lidé, kteří si chyby nemohou, v horším případě ani nechtějí dovolit. Chtějí být jednoduše dokonalí ve všech směrech. Takovému chování se říká perfekcionismus.

Možná jste na někoho podobného narazili i ve svém okolí. Třeba máte kolegu, který neodchází z práce dřív, než je vše vyřešeno do posledního puntíku. Nebo znáte ženu, která si nechá pomoci, ale pak stejně jde a všechno předělá jen proto, aby to bylo podle jejích představ a „perfektní”. Nebo jednoduše někoho, kdo neustále cokoli předělává, protože to stále není ono.

Takových lidí najdeme mnoho. Jejich touha po dokonalosti a úsilí, které tomu věnují, jsou pro mnohé okolo inspirací, ale není to tak jednoznačné, jak se zdá, uvedl server Health. Perfekcionisté možná dosahují lepších výsledků v různých oblastech, ale pokud své snahy o dosažení dokonalosti přehánějí, mohou vážně ohrožovat vlastní život a zdraví.

Jedině já to zvládnu nejlépe

Jak ukázala nedávná analýza citovaná v časopise Review of General Psychology, perfekcionismus může zničit lidem život, a to doslova. U takových jedinců je více než pravděpodobné, že budou mnohonásobně častěji bojovat s depresemi a úzkostí, a bohužel se u nich i více zvyšuje pravděpodobnost řešení problémů sebevraždou.

„Perfekcionisté často praktikují styl myšlení všechno, nebo nic, často je k tomu doslova ochromuje strach z možného neúspěchu. Navíc k tomu často mají vlastnost označovanou jako sebedůležitost. Sami sebe jednoduše ujišťují v tom, že jen oni jsou ti nejlepší pro zvládnutí daného úkolu,” uvedla klinická psycholožka Elizabeth Lombardová.

„Navíc u mnohých proměnlivých věcí, situací či stavů nic jako dokonalost neexistuje, takže se lidé dostávají do začarovaného kruhu, z kterého není cesta ven,” dodala.

Dokonalé ženy

Je zajímavé, že zatímco všeobecné riziko sebevražd, které mohou být výsledkem snahy být dokonalý, je až čtyřnásobně vyšší u mužů, perfekcionistky najdeme ve velké míře i mezi ženami.

Řadu žen s touhou po dokonalosti můžeme nalézt mezi anorektičkami, ale zároveň i mezi obézními ženami. Perfekcionismus jako takový ale bohužel není jen příjemná nebo nepříjemná lidská vlastnost. Přináší s sebou i mnohá zdravotní rizika, například chronickou únavu či různé syndromy, jako je například fibromyalgie (jde o syndrom projevující se chronickou bolestivostí tkání a svalů v různých částech těla). Je typické od perfekcionisty slyšet stále dokola větu, že se o sebe nemůže starat, protože musí být perfektní kolega, manžel, manželka, matka atd. Na péči o vlastní tělo jednoduše nemá čas.

Nejzávažnějším problémem u takových lidí je jejich velmi častá a mnohdy velmi vysoká hladina stresu, s kterým se kvůli snaze být stále dokonalí potýkají. To může ve výsledku vést k celé řadě navazujících zdravotních potíží či komplikací.

0