Královská koruna není jen šperkařský skvost. Co v sobě ukrývá zlato?

Jan Čížek

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Výstava korunovačních klenotů dává nahlédnout do historie. Tyto skvosty obdivuje celý svět. Skrývají v sobě nejen tajemství, historii, vznešenost, ale také mystiku, která nás dodnes zajímá a láká ke zhlédnutí. Proč právě zlato?

Korunovační klenoty | Foto: Hrad

Samotná koruna byla u panovníků znakem jejich moci a důstojnosti. Je ale také magickým symbolem,protože tvar kruhu v sobě ukrývá mystický význam. Je znakem věčnosti, vesmírné síly, napojení na vesmírné energie. Také zlato a drahokamy mají svůj význam. Jeho barva je velmi důležitá, protože rezonuje se sluneční energií. Ne nadarmo je Slunce zlaté a při svém svitu nám dodává pozotovní energii, chuť do života. Panovníkům dodávala královská koruna na spiritualitě. Zlato jako drahá a nedostupná surovina pro každého a jeho barva je nejen pro svůj lesk spojená s bohatstvím, přepychem, má také léčivé účinky a především duchovního významu.

Králvoské jablko| Foto: Alena Šulcová

Dříve si lid svých králů vážil pro jejich moudrost i ušlechtilost. I tu jim částečně přinášela jejich zdobná koruna, protože nastolovala potřebnou vnitřní rovnováhu, klid. Velmi důležité jsou také hroty koruny, které míří právě do Vesmíru a absorbují do sebe elektromagnetické vlnění.  Například Karel IV. nechal stavět sídla na energeticky silných, pozitivních místech. Jejich sílu, vznešenost cítíme dodnes. I to je jeden z důvodů, proč se zde lidé rádi zdržují a jsou ochotni stát hodinové fronty na klenoty, které ze sebe vyzařují něco až nepopsatelného.

Čelenka koruny je zhotovena ze zlata o ryzosti 22 karátů. Kamary ze zlata nižší ryzosti, tedy 19 až 20 karátů. Samotná koruna je posázena také drahými kameny, které nemají jen šperkařský význam.  Najdeme na ní červenou odrůdu turmalínu zvanou rubelit, spinel, modrý safír,smaragd, rubín, perly a akvamarín. Všechny tyto kameny jsou pečlivě vybroušené. Těmito drahokamy je ozdobené i jablko a žezlo. „Jejich hodnota je nevyčíslitelná, protože ji převyšuje hodnota historická,“ sdělil pro VIPosobnosti.cz Per Kroupa, ředitel památkové péče Pražského hradu.

0