Karel Kraugartner, který dal důvěru Gottovi, by oslavil 100

Jan Čížek

Karel Kraugartner | Foto: se souhlasem České televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Jeden z nejlepších saxofonistů, hudebníků, jazzových skladatelů, ale i dirigentů. To byl Karel Kraugartner, který se narodil právě před sto lety. Tento Mistr dal v kavárně Vltava příležitost Karlu Gottovi stát se také Mistrem.

Gottovy nejisté začátky | Foto: Stanislav Tereba

„Byl podzim roku 1957 a já končil druhý rok učení v ČKD Stalingrad“, vypráví ve své knize Říkám to písní Karel Gott: „Dlouho jsem se rozhodoval, zda do této soutěže se vůbec mám přihlásit… První, co mě překvapilo, že soutěž doprovází septet Karla Kraugartnera. Cítil jsem, že to mám doma, neboť mě jeho kapela znala jako náruživého posluchače z Vltavy.“

Karel Gott soutěž nakonec vůbec nevyhrál. Jeho tenor byl nejen pro porotu naprosto nezvyklý, protože tehdy byly v módě barytony. Gott si myslel, že je to už jeho konec a vrátí se na plný úvazek do ČKD. Nakonec Mistra ale čekalo milé překvapení: „Po soutěžním zpěvu ke mně přišel Karel Kraugartner a řekl mi, že se mu moje vystoupení líbilo a že mě zve příští středu, abych si s n jejich kapelou zazpíval.“ A tak nejen „středy“, ale Kraugartner stál za startem kariéry našeho nejúspěšnějšího zpěváka.

O rok později byl požádán Československým rozhlasem, aby sestavil pro jednorázové vystoupení na mezinárodním festivalu orchestr z nejlepších československých jazzových hudebníků. V orchestru Karla Vlacha získal Krautgartner post vedoucího saxofonové sekce.  V roce 1967 již dirigoval svůj orchestr. Orchestr Karla Krautgartnera. V srpnu roku 1968 emogroval do Vídně, kde dirigoval jazzový orchestr. Tady studoval hudební vědy na filozofické fakultě Rheinische Musikschule. Bohužel krátce na to v roce 1982  zemřel.

3