Juditin most. Tento evropský skvost odnesla v roce 1342 velká voda

Jan Čížek

Olejomalba Juditina mostu od Lubomíra Herce
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Na začátku měsíce února roku 1342 byly v Praze tuhé mrazy. Když povolily a ledy začaly tát, mrazy vystřídal déšť. Rozvodnily se řeky a veliká povodeň smetla vše, co jí stálo v cestě. Odnesla s sebou také Juditin most, který byl stavěn v letech 1159 – 1172. Stavitelem byl zřejmě Ital. Vltavské břehy tak propojil první kamenný most v Českém království.

Rekonstrukční kresba Juditina mostu | Foto NPÚ

Tento románský most byl postaven paralelně vedle nynějšího mostu Karlova, a to po proudu řeky. Jeho malá část se dochovala pod budovou kláštera křižovníků s červenou hvězdou, ti ale neměli dostatek prostředků na jeho opravu, a tak se na jeho obnovu uspořádala sbírka. Toto privilegium vydává Král Přemysl Otakar II.

Unikátní model středověké stavby Karlova mostu | Foto: Muzeum Karlova mostu

Juditin most měl 20 oblouků, v tzv. římském dělení a jeho oblouky se směrem do středu řeky rozšiřovaly. Byl jedním z nejstarších celokamenných obloukových mostů na sever od Alp. Zajímavostí je, že kámen, tzv. červený pískovec, na stavbu Juditina mostu dělníci získávali na svazích vrchu Petřína. Byl to velice kvalitní materiál s tvrdým tmelem. V roce 1357 rozhodl císař Karel IV. o výstavbě mostu nového. Ten se již stavěl z kamene. Dal jej na starost architektovi Petru Parléřovi, který vedl těleso mostu souběžně se zničeným mostem. Na straně Starého města jeho zakončení posunul o několik desítek metrů jižněji. V místě, kde nyní stojí Staroměstská mostecká věž.

Přístaviště Judita | Foto: Pražské Benátky

Dnes se pořádají nejen pod těmito mostními oblouky zajímaví plavby. „Od Muzea u Karlova mostu na Křížovnickém náměstí plujete vodním podzemím Starého města. Tady vodním tunelem proplujete oblouk kláštera Křížovníků s červenou hvězdou z roku 1252, oblouk Juditina mostu z roku 1169, oblouk u Karlova mostu z roku 1357 a oblouk Křížovnického náměstí z roku 1848. Právě toto propojení vytváří z výletu opravdový unikát,“ říká pro VIPosobnosti.cz převozník Zdeněk Bergman a pokračuje: „Nástupní místo je u Muzea Karlova mostu. Založili jsme ho v roce 2007, abychom mohli zájemcům vysvětlit stavebně historický výzkum a vývoj nejen Kalova mostu, ale i mostu, který ho předcházel. To byl Juditin a před ním ještě most dřevěný.“

Celý rozhovor: Během plavby Čertovkou nezapomínáme ani na Chobotničky, říká převozník Zdeněk Bergman

Muzea Karlova mostu sídlí v části Křížovnického kláštera, ve kterých jsou k vidění velmi zajímavé a významné exponáty. Zbytky Juditina mostu naleznete také v průplavu, ale i sklepích přilehlých domů

Zdroj: Muzeum Karlova mostu

7