Jóga slavila svůj den tancem, mantrami i knihou

Jana Černá

Alka Hájková s rodinou u indického velvyslance | Foto: Jana Záhořová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Slovo „yoga“ pochází ze staroindického jazyka Sanskrit. Vyvíjela se několik tisíciletí. Jóga je velmi populární i potřebná nauka. Pomáhá nám zregenerovat tělo i mysl. Posiluje ducha, tělo, zvyšují odolnost organismu. Pomáhá nám proti stresu. Aby byla účinná, je zapotřebí se jí věnovat pravidelně.

Mezinároní den jógy | Foto: Jan Hájek

Mezinárodní den jógy se konal v pražské rezidenci indického velvyslance. Pan Hemant H. Kotalwar připomněl, že jóga má v Indii obrovskou tradici. „Také náš indický premiér Módi dnes slaví. Je velkým podporovatelem jógy, která má v naší kultuře nezastupitelné místo,“ řekl velvyslanec. Na Hanspaulce se sešla téměř stovka lidí. Během dopoledne si tady milovníci jógy zacvičili, zazpívali mantry a ochutnali indickou kuchyni.

Při této slavnostní příležitosti také představil novou knihu PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy, která je z části cestopisná. „V Indii jsem našla vnitřní klid. Pohoda, laskavost, kterou tato země vyzařuje je neuvěřitelná.,“ vypráví ve své knize Indka, Alka Hájková, která byla adoptována českými diplomaty a žije po celý život v Čechách. Po letech se vydala do své rodné země. V knize píše o návštěvě Zlatého trojúhelníku i zvyklostech královské rodiny. “ Děkuji panu velvyslanci za pozvání a představení této knihy. Velmi mě tady v residenci překvapil aktivní zájem lidí o ní a moji rodinu. Ta je v Indii stále základem všeho,“ říká Hájková. „Byl to pro mě zase nový poznatek, který mi potvrdil při mé návštěvě Indie, jak si cení práce druhých. To mi tady trochu chybí, protože jsem za svůj profesní život poznala v Česku mnoho šikovných lidí, kteří by si určitě úctu zasloužili. Indové jsou známí tím, že rádi oslavují. Milují barevnost, květiny, rádi se scházejí,“ vypráví nejen v knize Hájková. A právě slunovrat, jóga k těmto oslavám patří.

1