Gastronomické Čtvero ročních období v Obecním domě je stejně úchvatné jako Vivaldiho sonáty

Alka Hájková

Interiér Francouzské restaurace | Foto: Vyšehrad 2000
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

K této secesní perle neodmyslitelně patří restaurace, která je nejkrásnější na světě. Architekti Antonín Balšánek a Osvald Polívka ji umístili do severního pravého křídla čelní stěny Obecního domu. Interiér restaurace je skutečně jedinečný dílem F. Kraumanna, J. Weniga a firmy A. Baumgartl a syn. Její návštěva se stává nezapomenutelným zážitkem. Také proto se v tomto interiéru natáčely známé filmy, jako Obsluhoval jsem anglického krále nebo Edith Piaf.

Restaurace se vždy pyšnila kvalitním personálem, jídlem, jehož nabídka byla tehdy daleko širší než v současnosti. Kulinářský zážitek má v současné době na starosti šéfkuchař Lumír Toušek, který své zkušenosti nasbíral ve světě. Mimo jiné také v irské restauraci s michelinskou hvězdou. Do této restaurace chce vrátit poctivou klasickou českou a evropskou kuchyni.

Secesní perla Prahy | Foto: Obecní dům

Pane Toušku, vy jste pobýval například 18 let v Irsku v Michelinských a fine dining restauracích. Co vše vám to ve vašem oboru přineslo?

Přivezl jsem si spoustu zkušeností. Myslím si, že se v gastronomii se máme pořád co učit. Pracovat v těchto restauracích je nejen gastronomický zážitek, ale je to také o zkušenostech i profesionalitě, a tak trochu o štěstí. Jedna hvězda znamená, že je to dobré, druhá výborný a tři hvězdy už je top.

Nedávno jste přijal místo šéfkuchaře v Obecním domě. Jak byste chtěl změnit současnou gastronomii?

Rád bych tady prodal své letité zkušenosti ze světa. Náš tým má vize změnit současnou kuchyni tak, aby zase měla to jméno jako dřív. Rád bych, aby se tady vařila výborná kuchyně. Česká i evropská.

Ceviche | Foto: Vyšehrad 2000

Dávají dnes lidé přednost jednoduchým nebo složitějším jídlům?

Záleží, na jakou klientelu míříte. Občas máte chuť ochutnat něco složitějšího, rafinovanějšího. Jindy si zase dáte ráda gulášek a svíčkovou. Máme tady tři restaurace. Pivnice je zaměřená na klasickou českou kuchyni, takže je důležité, aby v ní bylo pivo, guláš atd. Restaurace by ale měla být na jiné úrovni. Nabídka by měla být pro klienty zajímavá. Takže tady by měla být od základu úplně jiná gastronomie.

Historická kavárna Obeního domu | Foto: Vyšehrad 2000

Sedět v těchto secesních prostorách, ať už v restauraci nebo kavárně, je samo o sobě zážitek. Tomu by měla odpovída i vaše nabídka…

Když se podíváte na interiér, který je krásný, honosný, tak by s ním měla souznít i nabídko jídel. Tady bychom měli nabízet úplně jinou gastronomii než v jiných restauracích. Jakékoliv jídlo, které tady hostům uvaříme musí být z kvalitních surovin, vypadat i chutnat skvěle. Musí být excelentní.

Důležité jsou určité vychytávky v podobě detailů. Například marinovaná srdíčka. Tedy zdánlivě obyčejné jídlo uvařit neobyčejně. Dodat mu něco navíc. Ona je to možná maličkost, ale jak se říká, ďábel je skrytý v detailu.  Pro nás je důležité nebát se k nám pozvat na jídlo lidi, kteří naši gastronomii ocení, přijdou zase a doporučí nás dál. Na tom je postaven úspěch.

Říká se, že jíme očima. K tomu patří naaranžování stolu, pokrmu.

Když dostanete krásně naaranžovaný talíř, bude vám jídlo i lépe chutnat. Každý si může vybrat podle naší nabídky.

Přichází léto. Máte pro toto roční období připravenou jinou nabídku?

Určitě. Teď nám končí chřestová sezóna. Na léto připravujeme lehčí kuchyni. Předkrm, hlavní jídlo i dezert musí být odlehčené. Máme tady výborného jesetera, kopr, pražskou šunku. Omáčky si necháme na zimu. Chtěl bych se zaměřit na českou kuchyni, české suroviny. Pro každé roční období máme připravenou speciální nabídku.

Lidé si přímo z ulice můžou přijít posedě v létě posedět na zahrádce, v zimě sikromě kávy a desertu vychutnávají interiér kavárny, která je stejně jako restaurace architektonickým skvostem…

Ano, lidé sem rádi přijdou na dorty, která tady pečeme. K nejoblíbenějším patří v létě ovocné, v zimě čokoládové. Samozřejmě si zde ke sladkostem dopřejí kávu, čokoláda, čaj, kakao. V horkých dnech si vychutnají také zmrzlinu.

0