Jaroslavu Sapíkovi narušily cestu za vzpomínkami horečky

Jana Černá

Jaroslav Sapík | Foto: se souhlasem Jaroslav Sapík
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Delikatesy na zlatě a stříbře. Právě na ně chtěl oblíbený šéfkuchař zavzpomínat na společenské akci. Bohužel se kvůli nemoci musel omluvit. Jméno, které je v české gastronomii pojem. Jaroslav Sapík miluje českou, ale i exotickou kuchyni. Mimo spolupráce s Pražským hradem, kde připravoval delikatesy pro prezidenty, krále, ale také monarchy, vařil v jednom z nejluxusnějších hotelů v indické Bombaji.

Křest knihy PRAHA-DILLÍ | Foto: František Jirásek

Právě Indie byla důvod, proč Sapíka pozvala jeho letitá kamarádka Alka Hájková na křest své knihy do indické restaurace. „Ano, zrovna jsem dopsala knihu PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy. V hotelu Taj Mahal jsem byla v Dillí na pozvání našich přátel, indické princezny Jeet z Nabhy do restaurace, kde se podávají jídla zdobená zlatem. S Jardou jsme si o tom povídali.“ říká autorka. „Bohužel v den křtu mi volal a omlouval se, že ze zdravotních důvodů nemůže dorazit, protože by pro něj cesta z Klokočné do centra i samotná společenská záležitost byla náročná.“ Tato slova potvrdil i Sapíkův lékař, chirurg Karel Bártik, který na křest dorazil ve společnosti kolegy, chirurga Jana Měšťáka. „Volal jsem Jardovi, zda ode mne něco akutně nepotřebuje. Řekl mi, že má zvýšenou teplotu, doporučil jsem mu tedy zůstat doma v klidu“, vysvětluje pro VIPosobnosti.cz Bártik.

Dezert zdobený zlatem | Foto: Alka Hájková

V indické restauraci Sapíkovu nepřítomnost omluvil moderátor večera Luboš Procházka. „Jardu i mě to mrzelo, protože je kromě Karla Voříška jedním z mála, kdo tuto zemi navštívil, tak jsme na něj tady alespoň takto vzpomněli. “ dodává Hájková. Jaroslav Sapík pobýval v Indii průběžně pět let. „Vařil jsem v nejluxusnějším hotelu Táj Mahal v Bombaji. Samozřejmě, že to, co mi vypráví Alka o jeho restauraci, velmi dobře znám. Plátky zlata a stříbra jsou součástí indické kuchyně. Tuto zemi jsem si zamiloval, na křest jsem se těšil, bohužel jsem nemohl dorazit. Indickou kuchyni miluju stejně jako tuto zemi. Co jsem se tam navařil,“ zavzpomínal s nostalgií Jaroslav Sapík, který dodnes na Indii a její kuchyni nedá dopustit.

Kniha Praha DILLÍ | Foto: Barbora Ondřichová
2