Indické koření má mnoho podob. Liší se svojí chutí i původem

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Indie. Rozmanitá země nejen chutí a barev. Její nedílnou součástí jsou různé druhy koření.?

Taj Mahal | Foto: Pixabay

Indický subkontinent je rozlehlý, proto se zde mísí nejen mnoho kultur, ale také tu panují rozdílné klimatické podmínky. Najdete zde spoustu rozmanitostí, specifik i různý charakter přípravy jednotlivých pokrmů. Každé jídlo má svoji vlastní, identickou chuť, vůni, ale i příběh.  Také náboženské vyznání významně ovlivňují stravování. Například muslimové nesmějí jíst vepřové maso, hinduisté hovězí.  Nakonec kráva je přeci posvátné zvíře. Nedílnou součástí ndické kuchyně je ovoce.  Mango, ananas, papája, ale i různé druhy citrusů dodají jídlu jedinečnou chuť, a to i v podobě koktejlů.

Exotické ovoce | Foto: Pixabay

 

Základem indického jídla je koření. Masála je směs koření, které se liší svojí chutí i původem. Obsahuje především nám dobře známý zázvor, chilli, koriandr, česněk i kurkumu. Také kari dodává pokrmu neopakovatelnou chuť a vůni, ale v každé části Indie jinak. Jednotlivé druhy koření mají také svůj nenahraditelný léčebný význam.

Pepř | Foto: Pixabay

Zázvor je cenné koření, známé již od 4. století. Využívá se hojně při nachlazení, kdy jej na kousky nakrájený nebo na jemno nastrouhaný přidáváme s medem do horkého nápoje. V letních dnech je společně s limetkou výborným chladivým nápojem. Podporuje také krevní oběch, spaluje tuky, má antibiotické účinky. Posiluje náš imunitní systém. Působí protizánětlivě. Důležité jsou i jeho antioxidační účinky. Toto koření se ale přidává i například do sušenek. Známé je také zázvorové pivo.

Kurkuma byla velmi hojně a úspěšně využívána již na začátcích ajurvédy. Toto přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu jater a stejně jako zázvor při spalování tuků pomáhá k hubnutí. Pro zdraví je dobré denně přidat lžičku tohoto žluto-oranžového zlata do bílého jogurtu, sklenice mléka. Přidat ji můžete také do nakládané zeleniny a pikantních chuťovek, protože je vhodná také jako konzervační prostředek.

Kari obsahuje velmi důležité minerály, vápník, železo, hořčík, draslík apod. Pomáhá při úbytku váhy, podporuje imunity a detoxikaci organismu. Působí jako silní antidepresivum. Vyzkoušet jej můžou ti, kteří trpí artritidou a osteoporózou Posiluje náš kardiovaskulární systém.

Pepř podporuje trávení, zamezí nadýmání, pomáhá od pocitu studených nohou a rukou, ale i činnost srdce i mozku. U nás se prodávájí různé druhy pepřů. Například bílý pepř je jemnější a lahodnější chuti. Vyzkoušet můžete i směs 4 barev.

Indická kuchyně | Foto: Pixabay

Indické kuře na kari

Zdroj: Kniha Indian flavours

0