Hledáme v životě opravdu štěstí nebo jen potěšení?

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Jak docílit svých přání? Všichni chceme být zdraví a šťastní. Je to součást našich přání druhým k narozeninám, Vánocům, novému roku apod. V cestě za těmito potřebami ale máme trochu zmatek. „Myslíte si, že čokoládový dort, auto, vám přinese dlouhodobé štěstí? Představte si, že vám přinese štěstí. Možná na chvíli. Pak nám zevšední a za chvíli se pro nás stává samozřejmostí. To znamená, že my tady nehledáme štěstí, ale potěšení, které nám to štěstí nahrazuje,“ vysvětluje brahmán, jogín Adjey Bobade, žijící v Česku.

Ajay Bobade | Foto: yogasura

Indická filozofie říká, proč hledat potěšení, když stejně netrvá dlouho. Místo toho si člověk má vytvořit trvalé štěstí, které ale často hledáme v nákupech různých věcí, které nám udělají radost jen na chvíli. Jaká je tedy správná cesta ke štěstí a zdraví? „Je potřeba hledat štěstí uvnitř,“ říká Adjey. Když se podíváte na společnost celkově, lidé rádi konvertují své chtění do svých potřeb. Reklama vám říká: pokud chcete mít zdravé zažívání, potřebujete například Activii. A opravdu ji potřebujete? Nepotřebujete. Ale nám je vždy někým někde řečeno, že něco potřebujeme. Tyto informace se nám dostávají do podvědomí, a to znamená, že čím více naše přání převádíme do svých potřeb, tím víc jsme nucení se jim podřídit a dělat je.

Důležité tedy podle známého jogína je se nenervovat, nepropadat skepsi. Správné je dokázat si říci, že to chci, ale když to nebude, nic se nestane a až to přijde, užiju si to. Hned se nám uleví. Naučit se čekat, trpělivosti je pro nás v hektickém světě, ve kterém žijeme velmi náročné. Ale co není?

0