Etiketa cestování ztrácí úroveň. Také neznalost světového jazyka je na cestách problém

Jana Černá

Foto: Letiště Praha
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Létání se stalo masovou záležitostí. Na vině je nízká cena leten i zájezdů, takže cestovat může téměř kdokoliv. A to i lidi, kteří se ve svém životě neměli možnost setkat se základními pravidly etikety. Bohužel na úkor sebe i ostatních. Neznají světové jazyky, základy stolování ani dress code.

Dovolenou si můžou někteří z nás dovolit jen jednou v roce. I to je důvod, proč bychom se na ni měli těšit, hezky se upravit, naladit a nechat se unášet na křídlech do vytouženého cíle. „Je to podle mě podobné, jako když jdeme do divadla. Nevšední zážitek, radost, ale i zvědavost, co nás v destinaci vše čeká. Stejně jako v divadle se lidé neumí chovat, protože ruší, to samé platí i letadle,“ říká odbornice na etiketu Alena Háková z agentury ALKA.

 

Foto: Čedok

Cestující si dnes stěžují především v charterových letech na pláč a křik dětí. Pro ty nejmenší rozhodně let není jednoduchý. Mají nedovyvinutou fontanelu, a tak přetlak jim způsobuje boleti hlavy, co projevují neklidem i pláčem.

Velkým problémem je již zmíněné oblečení. „Lidi chtějí pohodlnost za každou cenu. A tak cestují v teplákách, legínách i sandálech,“ říká Hájková. „Bohužel i v hotelech trpí dalším handicapem, a to, že neznají žádný světový jazyk. Proto si většinou kupují hotely s all inclusive. „Nedávno jsme byli v Egyptě, kde se starší dámy snažili česky domluvit na recepci. Recepční jim nerozuměl, ale zachoval se profesionálně. Našel si na mobilu překladač, aby hostům mohl pomoci. Je to problém ve chvíli, když se stane něco vážné,“ říká pro VIPosobnosti.cz cestovatel Jan Kudrna.

Táj Mahal, Indie | Foto: knihy PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy

Také stolování je jednou velkou ostudou. V letoviscích je často psáno česky, aby hosté nevynášeli jídlo. „To, co předvádí Češi je fakt ostuda. naberou si plné talíře, které nedojí a vynáší jídlo i pití z restaurace ven,“ stěžují si na nás například v Tunisu nebo Egyptě. Bohužel ohleduplné chování je pro mnohé jednou velkou neznámou, která se přenáší i na další generace.

 

0