Dětský balet Praha uctil památku Vlastimila Harapese

Mgr. Veronika Zídková

Dětský balet | Foto: Jaroslav Hauer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Dětský balet Praha (DBP) uvedl v Divadle na Vinohradech premiéru baletu Popelka. Představení bylo věnováno památce Vlastimila Harapese, který byl se souborem roky velmi úzce propojen a byl i jeho patronem. Na konci večera soubor zavzpomínal na tohoto významného umělce, který nedávno zemřel. Slova se ujal Karel Voříšek. Popelku, v podání Dětského baletu Praha, uvede Divadlo na Vinohradech opět 24. listopadu 2024.

Baletní mistr Vlastimil Harapes | Jaroslav Hauer

Představení Popelka Dětského baletu Praha zaznamenalo obrovský úspěch a dočká se proto opakování. Dle mnohých diváků je to prozatím to nejlepší, co soubor na divadelních prknech uvedl. Představení bylo téměř okamžitě vyprodané. Přispěla k tomu nejen za léta vybudovaná velmi dobrá pověst a umělecká úroveň celého souboru, ale také výběr hostujících umělců a skvělý tým tvůrců a pedagogů. Jako hosté se představili v roli macechy Alexandre Katsapovemeritní první sólista a současný baletní mistr Baletu Národního divadla v Praze. Dále, v roli tanečního mistra,Veaceslav Burlac, demisólista Baletu Národního divadla v Praze. Oba tanečníci svou komickou bravurou diváky mnohokrát až rozplakali smíchy. Zahanbit se nedaly ani prozatím malé hvězdičky tanečního nebe. Děti Dětského baletu Praha předváděly skvělé výkony, nejen ty taneční, ale také ty herecké. Za zmínku stojí obzvlášť výkon Popelky a zlých sester.

Na uměleckou kvalitu souboru dohlížel od jeho založení Vlastimil Harapes. Představení Popelky je věnováno právě jemu a závěr vystoupení jeho památce. Představení Popelka bylo skvělé, veselé a hravé. I přesto se však na závěr večera nálada změnila a všichni jsme se ponořili do melancholie. Po představení proběhla vzpomínková část věnovaná památce velkého umělce a patrona Dětského baletu Praha, a hlavně mého kamaráda, Vlastimila Harapese,“ uvedl moderátor večera, Karel Voříšek. „Pro mě byl a bude Vlastík největší osobností tance a baletu navždy, byl to největší profesionál, kterého jsem mohla poznat a měla jsem to největší štěstí s ním hrát, tančit a později i spolupracovat. Od začátku byl patronem Dětského baletu Praha a dohlížel nejen na uměleckou kvalitu souboru, ale také namluvil několik představení a sám se jako divák téměř každého vystoupení zúčastnil.  Pro mě byl i blízký kamarád, bude mi moc chybět,“ zavzpomínala Veronika Zídková, umělecká vedoucí a zakladatelka Dětského baletu Praha.

Dětský balet | Foto: Jaroslav Hauer

Právě díky kombinaci velmi dobře a profesionálně provedeného tanečního kusu, ve kterém ale zůstala dětská lehkost a hravost a závažnosti pietní vzpomínkové akce na jednoho z největších umělců své doby, jehož čas už se završil, dostal celý večer opravdu zvláštní náboj, na který budou diváci dlouho vzpomínat. Vedení Dětského baletu Praha se rozhodlo, že celou akci na podzim zopakuje, a i tentokrát bude večer věnovaný vzpomínce na Vlastimila Harapese. „V DBP dal Vlastík pro mnohé věci základ. Proto naším patronem zůstane dál a snad nám bude pomáhat tam shora. Jeho místo v DBP z mého pohledu již nelze nikým nahradit,“ uvedla dále Veronika Zídková.

0