Clam-Gallasův palác ukrývá opravdové skvosty

Jan Čížek

Clam-Gallasův palác | Foto: se souhlasem Česká televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Barokní skvost na Starém Městě se opět otevírá veřejnosti.  Po rekonstrukci se stal stavbou roku 2022. Pro zajímavost v těchto společenských prostorách koncertovali takové osobnosti, jako byly Amadeus Mozart a Ludwing van Beethoven.

Palác se rekonstruoval čtyři roky, během kterých byly objeveny úchvatné zamalované fresky  i gotické sklepy. Vystavěn byl v čase vrcholně barokním slohu, a to v letech 1714–18 podle projektu J. B. Fischera z Erlachu pro Jana Václava hraběte Gallase. Na výzdobě stavby se podíleli mimo jiné M. B. Braun, malíř C. Carlone, kameník D. A. Rappa či štukatéři R. Bolla, S. Bussi a G. Fiumberti. V sále, který kdysi sloužil jako obrazárna tehdy visela díla Karla Škréty, Petra Brandla a údajně i Rembrandta

V roce 1945 byl palác na základě Benešových dekretů zkonfiskován. Požárem Staroměstské radnice byly poničeny původní prostory. Nakonec se dočkal obnovy a proměny, která navazuje na svoji původní krásu a vznešenost. Část prostor paláce bude využívat Muzeum hlavního města Prahy pro prezentaci své sbírky z období baroka. „Prostory, které byly od 18. století určeny pro bydlení hraběcí rodiny a hostinské pokoje, se pro to ideálně hodí,“řekl pro Českou televizi architekt Malinský.

Jak také informovala Český televize, muzeum  se pro veřejnost otevře 28. 10. 2022 výstavou Josefa Myslivečeka, detto Il Boemo (1737–1781). Kromě muzea zde budou otevřeny v přízemí obchody a kavárna. Návštěvníci, kteří budou procházet Husovou ulicí směrem na Staroměstské náměstí můžou tento barokní skvost navštívit již za pár dní.

Česká televize

0