Být stále pozitivní může být škodlivé

Jana Černá

Foto | Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Usmívejte se, buďte dobře naladěni a myslete pozitivně. Často dobře míněné rady, které se ale někdy špatně realizují. Neustálý seberozvoj, zvládání psaných i nepsaných pravidel  nás může naopak dostat do depresí, ztrátě sebedůvěry, protože můžeme zjistit, že jsou to nároky nad naše síly. Kromě fotek na sociálních sítí nikdo není dokonalý ani vysmátý celý den a noc.

Neobtěžovat druhé svými problémy by mělo být samozřejmostí. Na druhou stranu svěřit se, je pro naši psychiku velmi důležité. A právě tady záleží na míře našeho stěžování, ale také na tom, komu o svých strastích říkáme. V nejméně vhodný okamžik se to může obrátit vůči nám. „Je potřeba umět korigovat své emoce, pocity. Důležitý je i odhad, komu se, s čím svěřujeme, protože se stáváme velmi zranitelní,“ vysvětluje Alena Hájková, která se věnuje ayurvédě a rozvoji osobnosti. „Důležitá je pokora, sebeúcta i zdravé sebevědomí. Vše ale musí mít své limity.“

Za svá selhání se stydíme, což nám bere sebevědomí. „Důležité je brát neúspěch ne jako prohru, ale jako vývoj, poučení. Právě špatné zážitky, situace nás učí být silnější i zdravější,“ říká pro VIPosobnosti.cz MUDr. Rodion Schwarz.

Přemíra toxického pozitivního myšlení a na druhé straně silně negativního je špatná. Vede ke ztrátě rovnováhy, špatnému zpracovávání našich pocitů. Trpí jak naše psychika, tak tělesné zdraví. Každý z nás je originálem, proto není vhodné porovnávat se s druhými, snažit se žít život jako oni. každému z nás bylo dáno do vínku něco jiného, jiná cesta, vývoj. Poslouchejme tedy především sami sebe.

Schwarzclinic

1