Klíč svatého Petra odemkne pohádkový Štědrý večer

Radek Konečný

Adventní kalendář | Foto: se souhlasem ČT
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Pod vánoční stromek letos Česká televize nadělí Klíč svatého Petra. Výpravná pohádka Karla Janáka bude mít premiéru na Štědrý den. Ta vezme diváky do nebe, na královský dvůr i do světa pod vodní hladinou. Pohádky a filmy ve vánočním vysílání České televize samozřejmě doplní oblíbené klasiky, mj. Tři oříšky pro Popelku, Anděl páně, Tajemství staré bambitky, Pelíšky, Na samotě u lesa a mnoho dalších.

Foto: Pixabay

Posledními hodinami letošního roku pak o silvestrovské noci provedou Adéla Gondíková a Richard Genzer v pořadu, který připomene to nejlepší ze zábavné tvorby uplynulých sedmi dekád ve vysílání ČT. Prvním filmem nového roku bude Vánoční příběh od režisérky Ireny Pavláskové.

„Rok 2023 pomalu ale jistě míří do oné pomyslné cílové rovinky. Máme před sebou čas Vánoc, který bezpochyby patří mezi období plné očekávání, radosti, ale také setkávání se s těmi, které máme rádi a kteří mají rádi nás. Věřím, že jedním z vítaných společníků je i Česká televize se svojí vánoční programovou nabídkou. Vánoce jsou spojené s tradicemi. Jednou z těch nejmilejších je každoroční premiéra štědrovečerní pohádky. O tom, že dobro zvítězí nad zlem, není pochyb. A o tom, že se nejedná o jediné pohádkové vyprávění, není třeba ani více mluvit. Pohádky na obrazovky ČT o vánočních svátcích prostě patří a ani letos tomu nebude jinak,“ říká generální ředitel České televize Jan Souček.

Na Boží hod bude ČT vysílat duálně československou koprodukční pohádku Tři zlaté dukáty, kterou si diváci mohou pustit s českým dabingem nebo v originálním slovenském jazyce. Režisérka Mariana Čengel Solčanská do vyprávění o krásné zámecké slečně Julii, která v zakletí bloumá staletími, obsadila Katarínu Krajčovičovou, Ladislava Bédiho, Mariána Labudu ml., Zuzanu Norisovou, Michala Isteníka či Jitku Čvančarovou. „Julie přichází z období feudalismu, kdy všechna půda patřila šlechtě a panovník byl bohem pomazaný absolutistický vládce. A potká se s mládencem, který se narodil dávno po zrušení nevolnictví a využívá výdobytky průmyslové revoluce. A to je zábavný střet. Folklorností mají Tři zlaté dukáty nejblíž k Perinbabě a humorem k Popelce,“ upřesňuje Mariana Čengel Solčanská.

Klasický pohádkový motiv zpracoval osvědčený scenárista Michal Čunderle (O vánoční hvězdě) ve veselém vyprávění pro neslyšící s názvem Dvě Mařenky. Doplní tak kolekci sedmi předchozích pohádek pro děti se sluchovým postižením, které jako vůbec první v Evropě začala točit právě ČT. Režie se ujal Ivo Macharáček (Tajemství staré bambitky), který vysvětluje, jak předával režijní pokyny neslyšícím hercům: „V podstatě nonstop jsem měl vedle sebe tlumočnici Danielu Novákovou, která nejenže tlumočila moje požadavky hercům, ale i jejich reakce mně. Práce s hercem je vždy hlavně o dialogu. Potřebuju vědět, jak roli vnímá, co je mu blízké, ale i čemu nerozumí, a jak ho můžu lépe motivovat.“

Česká televize

0