Barborky, zázrak vánoční. Jak o ně pečovat?

Jana Černá

Větvičky sv. Barbory | Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Památka svaté Barbory připadá na 4. prosinci. V ten den svobodné dívky podle tradice trhají  větvičky višní, jabloní, zlaticí a třešní. Aby vykvetly, je potřeba jim dát náležitou péči, pak už jen čekat na zázrak. Ten přeci k Vánocům patří.

Svatá Barbora žila na přelomu 3. a 4 století v Nikomédii. Tajně se oddala Kristu, což ji stálo mučednickou smrt. Dnes je patronkou především rizikových povolání. Například horníci proti neštěstí v dolech zapalují Barbořino světlo. Na venkově chodili v předvečer jejího svátku 3. prosince dívky převlečeny v mystických hávech za sv. Barborku. V jedné ruce měly metličky, v té druhé košíčky s ovocem a drobnými dárky pro poslušné děti. Dnes se na tento zvyk pozapomnělo, nahradil ho Mikuláš.

K tomuto svátku se váže i několik lidových pranostik, které jsou dnes již opomenuty. „Je-li na den svaté Barbory mnoho jinovatky na stromech, bude hodně ovoce v budoucím roce“. Zajímá-li vás počasí na Vánoce, pak je tady další: „Barbora na ledu, Vánoce na blátě.“

Crám sv.Barbory v Kutné Hoře | Pixabay

 

A jak si přivolat zázrak? Nařezané větvičky je potřeba na konci stonku seříznout, vložit do vlažné vody a nechat v chladné místnosti, odkud ji pár dní před Štedrým dne přeneseme do tepla. Jejich květy nám připomínají čas Slunovratu, tedy dny, které přinesou více světla. A samozřejmě pověru vdavek, které by se měly uskutečnit do roka a do dne. Pokud si nartháte větvičky do vázy, dle pověry odeženete z domova chmury, ozdobíte vánoční stůl a můžete očekávat ochranu vás před smrtí, přírodní katastrofou i nemocí.

Po sv. Barboře bylo pojmenováno mnoho míst, na které se během svátků můžete vydat. Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře je dílem vrcholné a pozdně gotické architektury. Projít se můžete také například po klenbovém Barbořině kamenném mostě v Zahrádkách z roku 1836 nebo se vydat do přírody nařezat tajemné větvičky.

1