Mikuláš, čert a anděl. Tradice, která by neměla děsit

Jan Čížek

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Den, na který se těší především děti. To je návštěva svaté trojice čerta, anděla a Mikuláše u nich doma. Kde se vzala tato tradice? Svatý Mikuláš se narodil ve třetím století v Řecku a stal se jedním z nejuctívanějších světců. Zemřel v Turecku, a to 6. prosince mezi roky 345 a 351. U nás je tato tradice známá od 14. století. Protože svatý Mikuláš byl kromě právníků také patronem dětí, v předvečer jeho úmrtí dodnes chodí těm nejmenším rozdávat dárky i rady. Jeho návštěva má především výchovná charakter, proto se od Mikuláše očekává moudrost, nadhled, velkorysost a laskavost. Na váženosti mu dodává plnovous a klidný, hlubší hlas.

Mikuláš chodí v doprovodu anděla, jehož úkolem je pochválit hodné děti. Kniha hříchů zase patří do ruky čertovi stejně jako pytel na ty zlobivé. Mikulášská nadílka bývala skromná, spíše symbolická. Děti musely této svaté trojici ukázat, co se za ten rok naučily nového, a tak dodnes zpívají písničky, odříkavají básničky a odpovídají na zvídavé dotazy. Odměnou jsou jim sladkosti, ořechy, pomeranče nebo banány. Pro ty zlobivé jsou nachystány brambory nebo uhlí.

V každém případě jde o tradici a není cílem děti nepřiměřeně vyděsit nebo trestat. Z těchto nepříjemných zážitků by si mohly odnést stres na celý život. Pokud děti doma tuto trojici nechtějí, stačí dát odměnu za okno, kterou děti najdou s pocitem radosti a klidu.

0