Ajurvéda má své místo i u nás, říká Alka Hájková

Jan Čížek

Ajurvéda | Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Nauka o životě, které v sobě zahrnuje nejstarší celistvý lékařský systém. Pojednává o zásadách zdravého způsobu života, do kterého patří nejen strava, harmonické bydlení, ale také například odhalení příčin nemocí. Péče o tělo i duši je nedílnou součástí našeho života, a to jak profesního, tak soukromého. Ajurvédské oleje jsou alchymie sama. „Své zastoupení má určitě i u nás,“, říká spisovatelka Alka Hájková.

Alka Hájková | Foto: Jaroslav Hauer

„Letos jsem navštívila Indii, projela Zlatý trojúhelník, tedy Dillí-Agra-Jaipur,“ vypráví ve své knize Praha-Dillí, život mezi dvěma světy Indka žijící v Česku. „Samozřejmě jsem během návštěv památek a dalších zajímavých míst nevynecnechala ajurvédskou masáž,“ vypráví ve své knize Alka Hájková. „Tato nauka o životě mě zajímá po celý můj život. Vždycky mě zajímalo, co je „za“, příčinou čehokoli. Dnes žijeme uspěchaně a podle toho naše duše, životy vypadají“.

„Celý život se věnuji profesnímu a osobnímu růstu, právě z pohledu této indické nauky o životě. Myslím si, že právě tyto návyky nám pomůžou zvládat ve firmách, soukromí nejen stres, ale také být celkově zdravější.“ Léčba těla i duše na základě starověkých poznatků z Indie je známá více jak 5000 let. Velmi příjemnou, srozumitelnou formou nám pomáhá porozumnět sobě i druhým. „Její podstatou, součástí našeho života by měly být správné návyky, strava, která je vhodná jen pro nás, ale také harmonie naší mysli a místa, kde bydlíme. Rovnováha, vnitřní klid je základ všeho. Ajurvéda je podle mě neuvěřitelná, zajímavá alchymie,“ říká Alka Hájková.

Nová kniha Praha-Dillí, život mezi dvěma světy | Foto: Barbora Ondrřichová

 

„Zjistili jsme, že jsme denně nachodili asi 14 000 kroků, což si zasloužilo odpočinek. A tak jsme si v hotelu dopřáli s Honzíkem pravou ájurvédskou olejovou masáž, která nám kromě těla a psychiky zregenerovala tělo, mysl i vlasy. Právě ty jsou ozdobou Indů. Na lesku a zdraví jim, jak nám prozradil náš sekretář Sunil, dodává to, že si je nemyjí každý den, netrápí je zbytečnými chemickými přípravky a pro jejich ochranu používají především kokosový olej. Důležitá je prý před umytím také čtvrthodinová masáž hlavy.

Samotná masáž je založena na uvolnění celého těla, mysli, účinně působí na vylučování toxinů. Je zakončena otevřením třetího oka. Jedná se o mystickou čakru zvanou Ajna. Právě ona otevírá bránu k vyššímu vědomí, dovoluje nám nahlédnout do vyšších světů. Zvyšuje naši intuici, porozumění i schopnosti vidět to, co nás v budoucnu čeká. Provádět ji můžou jen zkušení maséři, kteří mají ayurvedu v sobě,“ popisuje ve své knize Praha-Dillí, život mezi dvěma světy Alka Hájková.

 

 

0