Zemřel Jan Žižka, bubeníka si Karel Gott opět přitáhl k sobě

Jana Černá

Karel Gott koncert v Lucerně | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Odešel skvělý bubeník, který se po odchodu z Pražského výběru nakonec rozhodl pro spolupráci s Karlem Gottem. Se zpěvákem účinkoval dvacet pět let, komě muziky pracoval jako pedagog. Manažerem byl především své ženě, která se věnuje zpěvu. Proč časem ochladly vztahy mezi Gottem a Žižkou, jak na bubeníka vzpomíná Felix Slováček?

 

Bubeník Jan Žižka | Foto: Česká televize

Velmi nadaný bubeník měl po odchodu z Pražského výběru velké dilema. „Měl jsme dvě volby. Odejít do vážné hudby nebo přijmout nabídku Karla Gotta,“ vyprávěl kdysi pro VIPosobnosti.cz. Tím, že se rozhodl pro zpěváka, získal Gott dalšího vynikajícího muzikanta. Čtyři roky spolupracoval také společně s Rudolfem Roklem, tedy až do pianistova skonu v roce 1997. Stejně jako s Gottem, také s Roklem vystupoval před zaplněnými sály, a to nejen v Česku, ale také ve světě. „V době, kdy hrál v kapele Ladislava Štaidla a později KGB (Karel Gott Band), patřil Žižka k nejhezčím muzikantům, po kterém fanynky úplně šílely,“ vzpomíná na bubeníka producentka Alka Hájková. „Fakt byl ohromně charismatický, mužný a skvělý bubeník. Co víc si dívky mohly přát? Samozřejmě, že i Karel, Láďa měli své příznivkyně, každý ale trochu jiné…“ dodává producentka. Také Felix Slováček pro VIPosobnosti.cz dodává: „Na Honzu budu vzpomínat nejen jako na úžasného muzikanta, ale také veselého kluka, který nikdy nezkazil žádnou srandu,“ povzdechl si muzikant, který s Pavlem Větrovcem a Ondřejem Soukupem ještě stále patří k živým pamětníkům začátků i velkých úspěchu při spolupráci s Karlem Gottem.

Karel Gott, Rudolf Rokl | Foto: Česká televize

Cesty Karla Gotta a Jana Žižky se časem rozešly. Po letech na svého chlebodárce ale bubeník vzpomínal rozpačitě: „Karel byl někdy nevyzpytalný. Například do předu nám nedával fermany, nevěděli jsme, kdy s ním budeme opět hrát. Vzájemně se již delší čas nevyhledáváme.“ Je možné, že za jejich vztahy stál i milostný románek s Gottovou dcerou Domikou, který se zpěvákovi nelíbil. K Mistrovým fanynkám zřejmě nepatřila ani jeho žena Olívie. Karel údajně nebyl její typ, nelíbily se jí prý třeba jeho oči. Se zpěvačkou Jan tvořil nejen muzikantský pár. O své spolupráci s Karlem Gottem nakonec Žižka vydal knížku, ve které se o Gottových negativních vlastnostech nezmiňuje.

„Přátelé, máme oba už týden covid. Jsme úplně mimo,“ napsal na svůj facebookový profil Jan Žižka. Jeho stav se ale prudce zhoršoval. Muzikantovi nepomohla ani tracheostomie, ve čtvrtek bohužel své nemoci podlehl. Odešel tak podruhé za Karlem Gottem…

10