Viktor Preiss v sobě herce při převzetí vyznamenání nezapřel

Jan Čížek

Viktor Preiss | Foto: se souhlasem Česká televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Na Hradě byla po roce opět předána vyznamenání. Dočkaly se jich osobnosti různých profesí. Z rukou prezidenta ji převzal například také herec Viktor Preiss. Ten před převzetím vyznamenání roli geniálního herce v sobě nezapřel.

 

Pražský hrad | Foto: Alena Šulcová

Na slavnostní ceremonil dorazil bývalý prezident Václav Klaus s chotí. Podle jeho výrazu v tváři bylo jasné, že se současnou hlavou státu nejen nesouhlasí, a to nejen během projevu. Také podle dalších reakcí na sociálních sítích a například politologa Kubáčka byl jeho projev více než tristní. „Byl to projev ke státnímu svátku naší republiky nebo pro EU?“ Takto se například ptá pan Janíček na sociální síti. Jeho projev nebyl v souladu s jeho osobností, byl příliš dlouhý a roztříštený.

„Letos jsem byla hostem státního svátku Indie na velvyslanectví v Praze. Mimo jiné tam byla také pan Klaus a další hosté. Byl to velký rozdíl, Indové jsou pokornější, svého premiéra Módiho i země si váží daleko více než čeští současní představitelé. Samozřejmě k tomu mají větší důvod. Slavnost se nesla s hrdostí pouze v indickém duchu,“ říká pro VIPosobnosti.cz Indka žijící v Česku, spisovatelka Alka Hájková, která o své zemi nedávno napsala knihu PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy.

Daleko horší byl ale podle některých sledujících výběr vyznamenaných. Jména, která získala Nejvyšší ocenění, Řád Bílého lva, Karel Schwarzenberg, bývalý šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo kněz Tomáš Halík vyvolala zděšení i otrávenost. Také faux pas s praporem prezidentovi na vážnosti nedodalo.

Mezi vyznamenanými byl také herec Petr Kostka a Viktor Preiss. Prezident Pavel zvolil při předávání profesní image generála. Vyznamenaní před ním stáli jako před nastoupenou jednotkou. Právě Preiss se vžil do role „salutujícího“. S kamenným výrazem v tváři si počkal, až přebere vyznamenání, pak již s přívětivým výrazem usedl zpátky na židli. Tento herec si vyznamenání opravdu zasloužil. Ztvárnil mnoho nezapomenutelných rolí, které se zapsaly nesmazatelně do diváckých srdcí.

 

1