Věznice Alcatraz. Opravdu z ní nebylo úniku?

Jan Čížek

Věznice Alcatraz | Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Právě 21. března roku 1963 byla nejslavnější věznice uzavřena. Je pojmenována  po skalnatém ostrově, který leží v Sanfranciském zálivu ve státě Kalifornie. V celách si své tresty odpykávala opravdová zločinecká esa. Znaly ho už indiánské kmeny, a to již kolem roku 10 000 před naším letopočtem. Tento nehostinný ostrov později proslavila nejen zlatá horečka.

Okno věznice Alcatraz | Foto: Pixbay

Její uzavření nařídil tehdejší ministr spravedlnosti USA Robert Kennedy. Dříve bezvýznamný a nehostinný ostrov se stal později hojně navštěvovaným především kvůli zlaté horečce. Díky ní se ze San Francisca stalo jedno z nejbohatších měst světa. Proto zde bylo nutné postavit obrannou vojenskou pevnost s majákem. Nařízení k této stavbě dal 6. července 1850 americký prezident Millard Fillmore. Po několika letech, v době americké občanské války započal její přerod na věznici a byli do ní  převážení váleční zajatci. Důvod byl jednoduchý, nebylo odtud úniku. I když podle dochovaných informací  se vězni Frank Lee Morrisovi a bratři John a Clarence Anglinové proslavili útěkem z obávaného Alcatrazu. Nikdy nebyli nikdy nalezeni.

Později byli na Alcatraz převáženi i jiní vězni. Mezi nimi byl i bankovní lupič Floyd Hamilton, který neblaze proslul jako komplic známého zločineckého páru Bonnie a Clyda. Celkem 4,5 roku zde pobýval třeba světoznámý šéf organizovaného zločinu Al Capone.

V současné době je Alcatraz významnou historickou památkou a atraktivní turistickou destinací. Turisté během prohlídky ostrova mohou navštívit nejen bývalou věznici, ale k vidění jsou i zbytky původního vojenského opevnění a nejdéle fungující maják na západním pobřeží USA.

Prima ZOOM

1