Velkofilm Jan Žižka se točil také u Dolského mlýna v Českém Švýcarsku

Jana Šafářová

Michael Caine | Foto: Stanislav Honzík
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

„Jan Žižka je příběh o zrodu vojevůdce a myslím, že lidé budou překvapeni z toho, jak je ten příběh koncipovaný. Všechno se odehrává v roce 1402, ještě před husitskými válkami, kdy byl Žižka psanec, žoldák a teprve se v něm vojevůdce rodil. V našem filmu je všechno, co je potřeba o té době vědět, aby ji člověk pochopil. Také dostatek bojů, ale především velmi silný příběh, který vás vede od začátku až do konce,“ říká o dlouho očekávaném filmu režisér Petr Jákl.

Žižka byl nájemným žoldnéřem. Stal se legendárním válečníkem, kterého nikdo nedokázal porazit. Film Jan Žižka vypráví o zrodu nejslavnějšího vojevůdce českých zemí. Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří.

 

Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. V hlavních rolích se představí Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Sophie Lowe, Karel Roden a další.

Účast uznávaných herců byla ovšem zásadní. „Když v projektu o takovém rozpočtu nefigurují mezinárodní hvězdy, je návratnost investovaných peněz velmi komplikovaná nebo spíš nereálná. Herecké hvězdy si projekty pečlivě vybírají, protože nabídek mají opravdu hodně, nechtějí si zkazit jméno nebo už nemají vůbec zapotřebí natáčet,“ potvrdil Petr Jákl, který tak z vlastní zkušenosti ví, jak je někdy složité získat pro film zahraniční star. Výběr mezi českými herci ztížily nároky amerických producentů. „Problém byl, že buď neodpovídali typově, nebo nezvládali hraní v anglickém jazyce,“ zavzpomínal na castingy Petr Jákl.

Jedním z nejvýznamnějších zahraničních herců, které se mu podařilo pro svůj projekt získat, je držitel dvou Oscarů sir Michael Caine, který ztvárnil Pana Boreše. „Bylo pro mě obrovské překvapení, když jsme pana Cainea zkusili oslovit a on se ozval zpátky s tím, že se mu scénář velmi líbí a že roli bere,“ vzpomínás úsměvem Jákl.

 

Roli neporazitelného vojevůdce Žižky ztvárnil americký herec Ben Foster. „Ben si vybírá snímky, které vyloženě chce dělat,“ říká režisér a dodává: „Pro lidi jako on už to není tolik o penězích, i když samozřejmě zůstávají důležitou veličinou.“ Hlavní ženské role se ujala australská herečka a zpěvačka Sophie Lowe, Žižkova bratra Jaroslava hraje Angličan William Moseley známý z Letopisů Narnie, které se rovněž natáčely v České republice. Důležitou postavou, která zmítá historií i dějem velkofilmu, je Jindřich z Rožmberka, kterého hraje známý německý herec Til Schweiger, zápornou postavu Toraka ztělesňuje Dán Roland Møller.

Z nejvýznamnějších českých herců se natáčení zúčastnili Karel Roden a Ondřej Vetchý. Roli přijal také Jan Budař, Marek Vašut, Ben Cristovao a řada dalších.Po boku hereckých hvězd dostaly příležitost také výrazné
osobnosti ze světa sportu. Do zbroje ve jménu nejudatnějšího vojevůdce světa Petr Jákl povolal Lukáše Krpálka, Davida Svobodu, Romana Šebrleho, Rudolfa Kraje, Marka Švece a další.

 

Historický velkofilm Jan Žižka se točil na hradech Orlík, Křivoklát, Zvíkov, Kokořín či Točník a v jejich okolí. Natáčelo se také v lomu Velká Amerika, u Dolského mlýna v Českém Švýcarsku, na pražském Karlově mostě a na dalších ikonických místech České republiky. Klíčové byly přírodní lokace, jako třeba lesy a jeskyně. Do kin film plný hvězdných osobností dorazí začátkem září.

0