Současný stav zásob plynu je tristní. Je to jen otázkou neznalosti hospodářství?

Jan Čížek

Skláryn | Foto: Ajetoglass
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Podle slov současného  ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely vydrží zásoby plynu asi na dva měsíce. Jak hodnotí jeho slova, postoj k celé této situaci jeho předchůdce? „Pan ministr Stanjura řídí rezort čistě přes čísla a tabulky, je to pan účetní.  A pan ministr Síkela vše řídí jako bankéř“, říká pro VIPosobnosti.c Karel Havlíček.

 

Současný stav plynu v podzemních zásobnících v České republice je v tuto chvíli i přes slova Síkely tristní. „Máme jenom 11 % zásob, přičemž na podzim jsme měli 90 %.  Vláda by měla okamžitě reagovat, a to buď nakoupit do správy hmotných rezerv, nebo, pokud by do nich nechtěla alokovat peníze, pak je možnost jít takzvaným německým modelem, a to namotivovat obchodníky, aby nakoupili dostatek plynu oni. Abychom ho neměli v tuto chvíli 11 procent, ale třeba 40 nebo 50 procent. Je to samozřejmě otázka desítek miliard korun. Obchodníci, kteří budou zásoby navíc držet,  za to budou logicky něco chtít,“ říká Karel Havlíček a dál upozorňuje: „Musíme hledat jiné alternativy. Jiné trhy, jiné zboží. Zde je i role vlády, ale zcela v tom selhává. Všimněte si, že vůbec nedělá hospodářskou politiku, ale jen finanční politiku. Oba tak prosazují finanční přístup. Neznají hospodářství, neznají průmysl, neznají energetiku, nerozumí exportní politice… A podle toho to taky vypadá. Slyšeli jsme za posledních pár měsíců něco o průmyslové politice? O tom, jak budeme řešit nerosty? O tom, jak budeme řešit surovinovou politiku? Nic z toho. To jsou pouze fráze, které se točí kolem rozpočtu a kolem čísel, a vůbec zde neexistuje hospodářská politika. Také si všimněme, že za první tři měsíce působení nové vlády došlo k obrovskému poklesu v hospodářských výsledcích. Dnes jsme takřka nejhorší v inflaci, v energetické podpoře v Evropě, budeme mít nejhorší růst HDP v celé střední a východní Evropě…,“ varuje bývalý minstr průmyslu a obchodu.

Například hutě mají velkou spotřebu energií, proto spoustu z nich nyní krachuje.Ano, ty jsou na tom úplně kriticky. Já se se skláři a představiteli hutí pravidelně potkávám, chodí za mnou, protože ministr průmyslu je odmítá. Jsou to ta energeticky náročná odvětví, která už dávno měla být podpořena, žádná země v Evropě si je nedovolila takto hodit přes palubu.  dodává Havlíček,“ který takto upozorňuje na to, že jen naší vládě je to úplně jedno. Kde je tedy pravda, jak na tom opravu jsme a jak vláda podpoří nejen firmy, ale také občasny ukáže až realita.

1