Oslavenec Felix Slováček je úplně jiný než Karel Gott

Jana Černá

Felix Slováček, Karel Gott | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Hudebník oslavil předčasně v Lucerně své 80 narozeniny. Ta bude v příštích měsících uzavřena, protože v ní proběhne rekonstrukce. Slováčkovi přišli popřát kolegové a známí. Kdo by se této společenské akce nezúčastnil, jako by nebyl. A to ví dobře i ti, kteří nepřišli kvůli oslavenci. Tady platí jasné pravidlo: Vidět a být viděn. Když o vás lidé neví, jako byste nebyli. Tento koncert bude zřejmě poslední tečkou za kariérou muzikantů orchestru Ladislava Štaidla. Z původní kapely jsou naživu dnes již jen Antonín Gondolán a právě Felix Slováček.

„Uspořádat jakýkoliv koncert, akci, je velmi náročné. Časově, logisticky i finančně,“ vysvětluje produkční Alka Hájková. „Sladit termíny všech, kteří mají vystupovat, podílet se v daný den na takové události je náročné.  Z vlastní zkušenosti vím, že jsem byla v klidu, až když vše skončilo. Nikdy nevíte, zda se něco nepokazí, někdo neonemocní, nevyskytnou se problémy během akce samotné. Pro mě bylo vždy výhodou, že jsem spolupracovala s profesionály. Stačilo se s nimi domluvit, kdy mají kde být, co se bude hrát a zpívat a úspěch byl vždy zaručen,“ dodává Hájková, která spolupracovala na mnoha zajímavých akcích společně s Karlem Gottem, režisérem Jiřím Adamcem a dalšími tehdejšími osobnostmi.

Felix Slováček léta vystupoval s Karlem Gottem, což ho tehdy vyneslo nejen muzikantsky, dnes i mediálně na první příčky. „Každý byl ale úplně jiný. Karel byl velkorysý. Přispíval například na charitu, koncerty mu organizoval například František Janeček, organizátoři akcí, kteří si zpěváka najali atd. Peníze za koncerty inkasoval Karel. Rozdělil se s námi štědře, přesto, že nemusel,“ vzpomínal na Gotta kapelník Štaidl, který už taky není mezi námi. „Felix je úplně jiný. Stojí nohama pevně na zemi, je velmi šetrný. Nakonec i tento koncert si zorganizoval převážně sám. Sháněl si na něj peníze, oslovoval umělce.., říká bývalá kolegyně Gotta, paní Jana. Přesto, že společně Gott a Slováček vydrželi v jedné kapele léta, slavili obrovské úspěchy, nikdy velcí přátelé nebyli. „Karel měl vlastně jenom tři. Tátu, Jirku Štaidla a Karla Svobodu,“ říká v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz Patrik, syn geniálního pianisty Rudolfa Rokla.

Ladislav Štaidl, Lucerna 1982 | Foto: Alena Šulcová

 

O tom, že Gott byl velkorysý i po jiných stránkách není pochyb. Nevadilo mu, když jeho písně zpívali jiní zpěváci. Koncert v režii Jiřího Adamce, k Mistrovým 60 a 70 narozeninám byl velmi úspěšný. Umělci přišli s gratulacemi v podobě zpěvákových hitů. „Franta Janeček na koncert v O2 aréně sehnal peníze, myslím, že to byla velmi důstojná oslava Karlových kulatin,“ říká pro VIPosobnosti.cz Jiří Adamec. Gott také zpíval převzaté písně. „Je zapotřebí do nich vnést vlastí originální projev, našli si svůj vlastní styl, aby si mě posluchači nepletli s tím, kdo je zpívá. Lidé srovnávají, proto je potřeba se dokázat odlišit,“ říkával zpěvák. Po jeho skonu se někteří snaží stát se druhým Gottem. To je ale nemožné. Jeho fanoušci na zpěváka dodnes rádi a s úctou vzpomínají. Nakonec Felix Slováček byl vždy svůj.

„Často jsme měli s Rudlou větší potlesk než Karel. Ale on vždy to přijal s nadhledem.“ říká v nové knize o Mistrovi Slováček, který dobře ví, že nebýt Gotta, nikdy by nebyl tak slavný. O tom, že pro Slováčka narozdíl od Gotta a jiných osobností není cit pro vztahy silnou stránkou, svědčí fakt, že pozval do Lucerny jak svojí bývalou milenku, tak manželku Dádu a další ženy, pro které má muzikant celoživotně slabost.

0