Runway na pražském letišti uzavřely gumy

Jan Hájek

letištní dráha 24 | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Hlavní přistávací dráha 06/24 je v tomto týdnu uzavřena. Ve dnech od 24. 4. do 5. 5. 2023 na ní probíhá pravidelná údržba a kalibrace radionavigačních nařízení. „Letadlo přistává rychlostí cca 240 kilometrů v hodině, což je na kola, respektive gumy velký nápor. Při brždění na dráze zanechávají dlouho stopu a asi půl kila hmoty na jeden podvozek,“ vysvětluje Miroslav Charvát.

Brousící vůz | Foto: Alena Šulcová

 

Speciální vůz smývá vrstvu gumy, kterou na dráze letadla zenechávají. Čím je silnější, tím více to letadlům při přistání klouže. Údržba se provádí především přes den, a to z bezpečnostních důvodů. „Je zapotřebí na dráhu, světla, ale i trávu, kterou jsme posekali dobře vidět. Po jejím očistění a zbroušení se na betonový povrch opět obnovují značení. Bílé a žluté pruhy se ředí toluenem, a to kvůli rychlejšímu schnutí,“ říká Charvát.

 

V horkých dnes se betonový povrch, na kterém letadla přistávají a vzlétají, rozehřívá. „Proto je sestaven z jednotlivých betonových kusů, mezi kterými jsou dilatační spráry, které zabraňují kroucení povrchu ve vedrech,“ vysvětluje Vít Vojtěch, letištní inženýr. Letadlo při vzletu jede po dráze déle než při přistávaní. „Když sedá, má již nižší hmotnost, než když vzlétá naplněné palivem, cateringem,“ říká Charvát.

Letiště Praha

2