Secesní perly zdobí svojí impozantností centrum Prahy

Alka Hájková

Palackého sál | Foto: Obecní dům
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Historická Praha. Skvost, který jezdí obdivovat lidé z celého světa. Má své genius loci, příběhy i osobnosti, které za jejím vznikem stály. Patří k nim například hotel Paříž a Obecní dům. Tyto secesní perly se můžou pyšnit nejen svojí atmosférou, ale také výtečnou gastronomií.

Secesní perla Prahy | Foto: Hotel Paříž

Hotel Paříž. Přesto, že dnes patří k secesní architektonické perle jedná se o novogotickou stavbu, a to proto, že dům stojí na parcele, jejíž histrorie sahá až k roku 1310. Podle dochovaných spisů se jmenoval dům Mikuláše od věže. Kdo by neznal knihu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsme anglického krále, podle které byl režisérem Menzlem natočen velmi úspěšný film? Právě ten se částečně natáčel v hotelu Paříž na Starém městě v Praze, který byl postaven podle plánů pana dvorního rady Jana Vejrycha, a to v roce 1904.

Jeho vlastníkem je už po tři generace rodina Brandejsů. Tato novogotická budova v samém srdci Starého Města pražského byla prohlášena za kulturní památku a je také součástí historického jádra Prahy, které bylo zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.  Hotel upoutá secesními prvky jak zvenčí, tak v interiéru, který navrhl architekt Antonín Pfeifer. V roce 1993 prošel hotel kompletní rekonstrukcí.

Secesní perla Prahy | Foto: Obecní dům

 

Obecní dům. Další secesní perla, sousedící s hotelem Paříž. Také na tomto místě stával kolem roku 1380 královský dvůr, který nechal postavit král Václav IV. I tento dům zvenčí i uvnitř zdobí secese. Návštěvníky přivítá už při vstupu mramor. Právě ten se používá při stavbě honosných budov. Z indického mramoru je vystavěn například slavný Táj Mahal v  Agře. V Evropě se naopak používá mramor dovezený z Itálie.

Zdi jednotlivých sálů v Obecním domě zdobí unikátní papírové tapety, lustry, ale také lavice potažené kůží. Jeho sály nabízí zajímavé koncerty a výstavy. Součástí Obecního domu je i skvělá gastronomie, která láká k posezení jak místní, tak turisty. Tento secesní skvost je stále velmi významným centrem společenského a kulturního života. Nakonec právě v tomto domě se začaly psát dějiny Československa.

Hotel Paříž / Obecní dům

1