Příběhy z Trezoru Karla Gotta jsou odtajněny

Radek Velecký

Alka Hájková a Karel Gott v roce 2004 | Foto: Alan Pajer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Dva roky trvala příprava knihy o Karlu Gottovi, kterou sestavila a společně s osobnostmi napsala spisovatelka a produkční Alka Hájková. Kniha vypráví mnohdy vtipnou formou autentické příběhy přátel a kolegů, kteří byli zpěvákovi nablízku nejen profesně. Některé z nich dosud nikdy nebyly zveřejněny. Je doplněna nevšedními fotografiemi ze soukromých archivů.

Karel Gott byl neskutečně výjimečnou osobností, která zde po sobě zanechala nesmazatelnou stopu. Úcta, pokora, slušnost, znalost světových jazyků, společenského vystupování, ale i obdiv. To vše patří člověku, jehož profesní dráha byla fascinující i motivující. Zpěvák miloval humor, lidi i svou profesi. Zamýšlel se nad smyslem života, o kterém rád diskutoval.

Číše vína na počest Karla Gotta. Kmotři knihy Karel – Příběhy z Trezoru | Foto: Jaroslav Hauer

Pokřtila jste svou novou knihu, kterou jste nedávno napsala, s názvem Karel – Příběhy z Trezoru. Nač se mohou čtenáři těšit?

Ti, kteří měli pana Gotta rádi, se můžou vrátit do vzpomínek, času, kdy nám tento zpěvák rozdával radost, povzbuzení. Obohacoval nás svojí kultivovaností, společenským vystupováním, ale i nadhledem a především slušností. V knize je více než desítka osobností, které s Karlem spoupracovaly a kamarádily. Některé z historek, které s ním zažily, najdou čtenáři právě tady. Věřím, že se budou líbit.

Jak vás napadlo knihu napsat a proč?

My jsme se scházeli průběžně v čase covidu, povídali jsme si i o Karlovi, jak by asi žil… Tak jsem si říkala, že by z toho mohla být kniha milých vzpomínek. Nakonec i já jsem mu nějaké důstojné osobní rozloučení taky tak trochu dlužila.

Karel Gott v silvestrovském pořadu | Foto: se souhlasem Česká televize

Kniha obsahuje příběhy o mistrovi Karlu Gottovi očima jeho blízkých, přátel a spolupracovníků. Jsou to opravdu trezorové příběhy, které ještě široká veřejnost nezná?

Některé zná, jiné asi ne. A Trezor byl název písně, která měla velký úspěch u posluchačů. V trezoru je vždy něco, co je před druhými ukryto. Určitě jsou příběhy vyprávěny a napsány tak, aby se lidé v této velmi nepříznivé době mohli na chvíli odreagovat a zapomenout na starosti, které jsou na ně v posledních letech nakládány. Rozhodně v nich není žádný bulvár, skandál nebo útoky na kohokoliv. K takovému tématu bych se nesnížila ani já, ani ti, kteří mi dali důvěru a historky do knížky vyprávěli.

Kniha je doprovázena fotografiemi ze soukromých archivů. Obálka vypadá velmi elegantně, pozitivně. Kdo je autorem fotografie?

Známý fotograf Jakub Ludvík. Podle mě Karla perfekně vystihnul. Výraz, oblečení, gesto… Kuba mi poslal tři. Tuto jsem vybrala na obálku, aby korespondovala s obsahem, jak jsem již naznačila. Další dvě najdou čtenáři uvnitř knihy.

Obálka knihy | Foto: Jakub Ludvík

Kde si čtenáři mohou vaši novou knihu koupit?

V těchto dnech se zaváží do knihkupectví. Určitě se dá titul vyhledat na internetu a následně i objednat. Je to podle mě milý dárek k Vánocům. Nakonec Karel k nim vždycky patřil. V knize Karel – Příběhy z Trezoru vzpomínají například: Václav Hudeček, Jiří Krampol, Oldřich Lichtenberg, Jiří Adamec, Petr Vítek, Michal David, Karel Vágner, Kristián Kodet, Ondřej Hejma, Ondřej Soukup a další.

Vy jste si zorganizovala křest sama. Bylo to náročné?

Nebylo, naopak s tak přijemnými lidmi, kteří přišli na křest a mnozí z nich zároveň do knihy přispěli, pro mě bylo radostí spolupracovat. Na druhou stranu jsem zaslechla spoustu nevhodných dotazů od těch, se kterými jsem nikdy neměla nic společného. Řečeno slovy principála divadla Broadway: „Se slušností a nadhledem prošel Karel Gott tvrdostí a nekorektností showbyznysu, protože měl neskutečný talent a jedinečnost nejen ve zpěvu, ale i v jednání s lidmi.“ Více už se ale čtenáři dozvědí právě k knize.

V létě mi vyšla kniha, kterou jsem napsala o své rodné zemi. Praha – Dillí, život mezi dvěma světy. Začátkem roku mě Indie natolik okouzlila, že se tam opět chystám. Už se moc těším. Další knihu ani produkci společenských akcí zatím nepřipravuji.