S Gottem jsme jednou zůstali v pasti. Dostali jsme nápad vyskočit z okna, vzpomíná Ondřej Hejma

Jan Čížek

Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Kdo by neznal Gottův hit James Bond. Jeho autorem není nikdo jiný než frontman skupiny Žlutý pes. O veselé historky s Mistrem nebyla nikdy nouze. Co například zapříčinili Gottovi hysteričtí fanoušci? Nejen na tuto prekérní situaci zavzpomínal Ondřej Hejma v nové knize KAREL – Příběhy z Trezoru.

Koncert k 50. narozeninám v Lucerně, rok 1989 | Foto: kniha KAREL-Příběhy z Tretoru

„První setkání s Karlem si vybavuji uprostřed sedmdesátých let v nahrávacím studiu Mozarteum, což byla tehdy svatyně vyhrazená jen těm nejlepším. Tak co jsem v ní dělal? Producent Franta Janeček nás pozval na natáčení sborů na nějakou Karlovu desku. Byli jsme tehdy mistři soulového feelingu, ale udržet rovný tón po celé čtyři takty, to bylo jiné kafe! A v tom se za sklem režie objevil On. Božský Karel. Chvíli nás sledoval, jak se trápíme, možná padlo i pár povzbuzujících slov, ale pak přišel čas to ukončit,“ vzpomíná v knize na Mistra Gotta muzikant Ondřej Hejma.

Obálka knihy | Foto: Jakub Ludvík

„Těch setkání s Karlem bylo později víc, se Žlutým psem jsme se zabydleli v okruhu lidí, které Karel respektoval, vystupovali jsme pravidelně na jeho narozeninách, ale poslední hudební setkání bylo zase jiné. Na konci první ikonické řady SuperStar, kde jsem měl tu čest být předsedou poroty, jsme vystupovali na koncertu duetů finalistů, porotců a těch největších hvězd, kde Karel nemohl scházet. Hala byla v obležení hysterických fanoušků a ani televizní sekuriťáci nám nedokázali zjednat normální odchod z budovy,“ vypráví dál autor hitu James Bond. Jak to vše nakonec dopadlo, se dozvíte v knize KAREL – Příběhy z Trezoru.

Kniha Karel - Příběhy z Trezoru

3