Pivo je ušlechtilý nápoj skýtající nejen ohromné množství rozličných stylů, říká Ladislav Jakl

Ladislav Jakl exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přidat na Seznam.cz

Ušlechtilý nápoj různých chutí i vůní. Důležité je nejen správné skladování, ale také výběr k různým jídlům. Pije se jiné pivo v létě? O tomto lahodném moku vypráví pro VIPosobnosti.cz Ladislav Jakl, pro kterého je životním koníčkem.

Pane Jakle, vy jste znalcem piva.  Poradíte těm, kteří také milují tento lahodný mok, jak se pivo správně pije, ale i skladuje?

Nevím, jestli lze tak veliká téma obsáhnout v jedné odpovědi. To je tak na dvacet článků. Nebo na knihu. Třeba na knihu Pivař a Blondýna, kterou jsem napsal spolu s Danielou Kovářovou. Ale dobře. Jak se pije? Hlavně s úctou a vážností. Ne jako obyčejný nápoj k uhašení žízně nebo k opití. Pivo je ušlechtilý nápoj, skýtající ohromné množství rozličných stylů, vůní, chutí. Zaslouží si mnohem větší společenskou prestiž, než jaká mu je u nás přiznávána. A to skladování? Pokud to někdo s pivem myslí vážně, koupí si pivotéku. Chladicí box. Pokud pivo skladujete krátkodobě, postačí ho chladit na konzumační teplotu. A protože různé pivní styly vyžadují různou servírovací teplotu (v rozmezí od 4 do 16 stupňů), je dobré mít chladicí box s nastavitelnými teplotami pro každé patro zvlášť. Ale pokud někdo chce skladovat pivo k archivování, pak je nejlepší teplota těsně nad nulou, tak dva stupně maximálně. Nejde ale jen o teplotu. Pivo nesnáší světlo, je nutno mít na chladicím boxu sklo, které filtruje denní světlo. Nebo mít onen box v místnosti bez oken.

Je rozdíl, jaký druh piva si  koupím v létě nebo v zimě?

Určitě ano. Některá piva jsou univerzální, ale mnoho piv je vysloveně sezónních. Velmi zjednodušeně lze ale říci, že v létě se doporučuje pít piva lehčí, nakyslejší, hlouběji prokvašená, světlejší, třeba i pšeničná. V zimě zase silnější, plnější, sladší, tmavší, hořčejší.

Ladislav Jakl | Foto: IVK

Jaké pivo doporučujete k typicky českému knedlo-vepřo-zelo, k tataráčku s topinkami?

Ve zmíněné knize mám kapitolu o párování piva s jídlem. A tam uvádím, že jsou v zásadě dva přístupy: párování homo a párování hetero. Pod pojmem homopárování chápu cosi jako „svůj k svému“. Tedy sladké ke sladkému, těžké k těžkému, aromatické k aromatickému, atd. Já propaguji heteropárování. Tedy protiklady. K plodům moře třeba velmi silný a plný stout, a k vašemu vepřo-knedlo-zelu naopak zase nějaké pivo na odlehčení, třeba summer ale, lehčí verzi New England IPA, witbier, gose, berliner weisse atd.

Je rozdíl mezi pivem pro ženy a pro muže?

Mnohem menší, než se traduje. Znám mnoho mužů, kteří si každou chvíli dopřejí nějaké dezertní pivo (v rámci svého včerejšího pivního programu jsem zrovna jedno takové taky měl), a naopak znám mnoho žen, které vyhledávají piva ultrahořká, nebo třeba kyselé lambiky.

Autor: Alena Hájková