Redaktorka
Pane Jakle, vy jste znalcem piva. Poradíte těm, kteří také milují tento lahodný mok, jak se pivo správně pije, ale i skladuje?
Nevím, jestli lze tak veliká téma obsáhnout v jedné odpovědi. To je tak na dvacet článků. Nebo na knihu. Třeba na knihu Pivař a Blondýna, kterou jsem napsal spolu s Danielou Kovářovou. Ale dobře. Jak se pije? Hlavně s úctou a vážností. Ne jako obyčejný nápoj k uhašení žízně nebo k opití. Pivo je ušlechtilý nápoj, skýtající ohromné množství rozličných stylů, vůní, chutí. Zaslouží si mnohem větší společenskou prestiž, než jaká mu je u nás přiznávána. A to skladování? Pokud to někdo s pivem myslí vážně, koupí si pivotéku. Chladicí box. Pokud pivo skladujete krátkodobě, postačí ho chladit na konzumační teplotu. A protože různé pivní styly vyžadují různou servírovací teplotu (v rozmezí od 4 do 16 stupňů), je dobré mít chladicí box s nastavitelnými teplotami pro každé patro zvlášť. Ale pokud někdo chce skladovat pivo k archivování, pak je nejlepší teplota těsně nad nulou, tak dva stupně maximálně. Nejde ale jen o teplotu. Pivo nesnáší světlo, je nutno mít na chladicím boxu sklo, které filtruje denní světlo. Nebo mít onen box v místnosti bez oken.
Je rozdíl, jaký druh piva si koupím v létě nebo v zimě?
Určitě ano. Některá piva jsou univerzální, ale mnoho piv je vysloveně sezónních. Velmi zjednodušeně lze ale říci, že v létě se doporučuje pít piva lehčí, nakyslejší, hlouběji prokvašená, světlejší, třeba i pšeničná. V zimě zase silnější, plnější, sladší, tmavší, hořčejší.
Jaké pivo doporučujete k typicky českému knedlo-vepřo-zelo, k tataráčku s topinkami?
Ve zmíněné knize mám kapitolu o párování piva s jídlem. A tam uvádím, že jsou v zásadě dva přístupy: párování homo a párování hetero. Pod pojmem homopárování chápu cosi jako „svůj k svému“. Tedy sladké ke sladkému, těžké k těžkému, aromatické k aromatickému, atd. Já propaguji heteropárování. Tedy protiklady. K plodům moře třeba velmi silný a plný stout, a k vašemu vepřo-knedlo-zelu naopak zase nějaké pivo na odlehčení, třeba summer ale, lehčí verzi New England IPA, witbier, gose, berliner weisse atd.
Je rozdíl mezi pivem pro ženy a pro muže?
Mnohem menší, než se traduje. Znám mnoho mužů, kteří si každou chvíli dopřejí nějaké dezertní pivo (v rámci svého včerejšího pivního programu jsem zrovna jedno takové taky měl), a naopak znám mnoho žen, které vyhledávají piva ultrahořká, nebo třeba kyselé lambiky.
Copyright 2012-2024. VIPosobnosti.cz.
Autorská práva: Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či další zpřístupňování článků, podcastů, videí a fotografií bez písemného souhlasu vydavatele, vč. sociálních sítí je zakázáno.