Petr Iljič Čajkovskij. Jeho opera Střevíčky se asi na čas odmlčí

Jan Čížek

skladatel Petr Iljič Čajkovskij | Foto: Národní divadlo
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Ruský skladatel, hudební kritik a dirigent, profesor na konzervatoři v Moskvě, autor učebnice nauky o harmonii, jeden z nejvýznamnějších představitelů hudby 19. stol.  Narodil se 7. května 1840 v malém ruském městečku Votkins.  Jeho pradědeček z otcovy strany, Fjodor Čajka, byl ukajinským vojákem, který se vyznamenal v bitvě u Poltavy, na straně Petra Velikého. Petr Iljič již jako čtyřletý začal cvičit na piano. Téměř ve stejných letech jako W.A. Mozart, kterého Čajkovskij obdivoval. Jeho láska k hudbě ho provázela i v dalších letech, proto se rozhodl studovat petrohradskou konzervatoř. Čajkovského díla jsou známá po celém světě. Velmi blízký vzta navázal s Antonínem Dvořákem, skladatelem, se kterým 7. ledna 1888 společně navštívili v Národním divadle pražskou premiéru Othela z pera Giuseppa Verdiho.

V kompozičním díle spojoval prvky ruské lidové hudby s podněty klasické a romantické evropské hudby. Kdo by neznal jeho díla jakým jsou například balet  Labutí jezero, Šípková Růženka, Louskáček, šest symfonií, 6. h moll Patetická, klavírní koncert b moll, ale také houslový koncert D dur. Velmi oblíbená je i komická opera Střevíčky, kterou se právě v těchto dnech rozhodlo Národní divadlo vyřadit ze svého programu. „Vedení Opery Národního divadla a Státní opery se po zralé úvaze rozhodlo neuvádět v sezóně 2022/23 připravovanou inscenaci opery Petra Iljiče Čajkovského Střevíčky,“ píše ve svém sdělení zaměstnancům Per Boye Hansen, umělecký ředitel Opery ND. Jeho slova potvrzuje tiskový mluvčí.  „Ano, je to tak. Změna v návrhu dramaturgického plánu, který dosud nebyl určený ke zveřejnění, je interní záležitostí Národního divadla a plně v kompetenci uměleckého vedení Opery a inscenátorů, zejména dirigentů a režisérů. Každá divadelní inscenace vzniká a získává smysl v kontextu, který se dramaticky změnil. Stojíme na straně Ukrajiny a respektujeme rozhodnutí inscenátorů nepodporovat vyprávění o „Velké“ ruské říši.“ potvrdil ve zprávě pro VIPosobnosti.cz tiskový mluvčí divadla.

„Národní divadlo na repertoáru uvádí a bude uvádět dramatizaci Dostojevského románu IDIOT, inscenace Čajkovského baletů LABUTÍ JEZERO, SPÍCÍ KRASAVICE, LOUSKÁČEK, Prokofjevova baletu ROMEO A JULIE nebo inscenace Gorkého dramatu VASSA ŽELEZNOVOVÁ, která byla oceněna v anketě kritiků jako Inscenace roku 2021. Ve Státní opeře pak včera v rámci projektu Musica non grata, který připomíná oběti holocaustu mezi umělci, proběhla premiéra opery VZDÁLENÝ ZVUK v režii ruského režiséra Timofeje Kuljabina a jeho ruského inscenačního týmu. V příští divadelní sezoně repertoár rozšíří dva balety na hudbu Sergeje Prokofjeva: POPELKA a TRAMVAJ DO STANICE TOUHA, “ doplňuje své sdělení Tomáš Staněk, tiskový mluvčí Národního divadla. Opera Střevíčky patří k nejradostnějšímu a nejvtipnější Čajkovského dílu s řadou trefně zachycených reálných i fantaskních postav a především s mnoha kouzelnými lyrickými pasážemi. Ve Střevíčkách však nikdy nepřichází do melancholických meditací, nýbrž vždy ústí v pozitivní příklon k radosti ze života.

Národní divadlo

0