Pavel Nedvěd odhalil podobu míče MS 2014

Autor: Alena Hájková

Jakub Hájek a Pavel Nedvěd | Foto: Mirek Malec
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Po celém světě dnes proběhlo představení fotbalového míče adidas brazuca, se kterým se bude hrát FIFA Mistrovství světa ve fotbale 2014.

Ani Česká republika nezůstala pozadu. S podobou oficiálního míče seznámil novináře a fanoušky fotbalu legendární kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd na brazilsky laděné akci značky adidas. Světoznámá značka představila také kolekci kopaček adidas samba vytvořenou pro blížící se mistrovství světa v Brazílii. Kolekci adidas samba odhalil plzeňský kapitán Pavel Horváth a obránce František Rajtoral.

Brazuca je dvanáctým míčem, který značka adidas dodala na mistrovství světa od roku 1970, a je zároveň nejvíce testovaným míčem. Na vývoji dlouhém více než dva a půl roku se podílelo přes 600 hráčů ze špičkových klubů, jako jsou například AC Milán, Bayern Mnichov, Palmerias nebo Fulminense. Zpětnou vazbu poskytl také Lionel Messi, Bastian Schweinsteiger, Zinedine Zidane a Dani Alves.

Pavel Nedvěd, který měl možnost si s míčem ještě před jeho oficiálním odhalením zahrát, potvrdil, že náročné testování dalo vzniknout neobyčejně kvalitnímu míči. „Brazuca je velmi spolehlivý míč, který vás poslouchá na slovo. Opravdu se povedl a já už se těším na pěkné zápasy. Brazuca neutíká od nohy, létá rychle a přesně, takže se s ním brankáři zapotí.“

Tato slova potvrdil i legendární brankář československé reprezentace Ivo Viktor, který na mistrovství světa v roce 1970 chytal první míč z dílny adidas, Telstar. „Brankáři to budou mít vážně těžké, protože se jedná o hodně rychlý míč. Na druhou stranu bude díky upravenému povrchu dobře držet v rukavicích a nebude tolik klouzat.“

Jméno brazuca vzešlo z veřejného hlasování brazilských fanoušků, kteří 78 % hlasů zvolili výraz označující národní hrdost a brazilský způsob života. Brazílií je zároveň inspirován i design míče, jehož barvy a motiv odkazují na v Brazílii velmi populární náramky přátelství a meandry Amazonky.

Kromě míče byla představena také speciální fotbalová kolekce adidas samba, vytvořená právě pro blížící se mistrovství světa v Brazílii. Nový, zářivý model byl uveden v každé ze čtyř řad kopaček adidas, které nabízejí také vylepšené technologie a materiály. Kopačky adizero f50 pro rychlé hráče jsou v kolekci samba vyvedeny ve svítivě oranžové a modré barvě, novinka pro neúnavné dříče, adidas nitrocharge, je limetkově zelená a modely predator Lethal Zones a pro11 jsou v zářivě růžové a fialové barvě.

Představení pestrobarevných kopaček se zúčastnili také Pavel Horváth a František Rajtoral, kteří kopačky adidas pravidelně nazouvají. Kapitán plzeňského týmu Pavel Horváth si pochvaloval komfortní model pro11. „Pro mě je na hřišti nejdůležitější se cítit pohodlně a nemám rád, když mě kopačky omezují. Pro11 jsou naprosto ideální a v té fialové barvě se výborně hodí k oficiálnímu míči a ladí k Brazílii.“

0