Stagnuje nejen tunel Blanka, ale především celá Praha

Autor: Alena Hájková

Primátor Prahy Pavel Bém | Foto: Magistrát Praha
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Spory ohledně tunelu Blanka se vyostřily. Současný primátor Hudeček se snaží ve vlastním zájmu shodit problém, který vytvořil, na bývalé vedení radnice. A nejedná se pouze o tunel Blanka, který měl být již v provozu a měl sloužit veřejnosti. Bohužel se zastavil také život v Praze.

Fatální chybu udělal zřejmě po svém nástupu na pražský magistrát do funkce primátora v roce 2010 Bohuslav Svoboda. Se sebestředností sobě vlastní, přišel s velkými gesty o změně Prahy a hlavně cílem odstranit Béma a vyhodit na magistrátu lidi, které k chodu města vázali nejen znalosti, ale také důležité informace. Jeho noví zaměstnanci ale neměli s problematikou žádné zkušenosti, takže Praha začala stagnovat a problémy eskalovat.

Svoboda na magistrátu nepracoval asi tak, jak by měl a především se staral o to, jak zničit svého předchůdce Béma. Proto ho nepřizval k účasti na jednání a nekonzultoval s ním následný chod magistrátu. Alespoň do doby, než by se ve složité problematice sám pořádně zorientoval. A tak začala postupně upadat celá infrastruktura Prahy.

Po výměně stráží, tedy z bláta do louže, Prahu převzal Tomáš Hudeček z Olomouce. Tento hoch o manažerství, financích a vedení čehokoliv asi neví vůbec, proto Praha dostala další ránu. Totálně zkolabovala. Dnes už nemá peníze na nic.O Hudečkově nekompetentnosti a hlouposti, ze které ho nařknul Bém, svědčí i fakt, žepřišel s tezí o neplatnosti smlouvy až ve chvíli, kdy všechny peníze pro Prahu prošustroval. Nezajímal se o to, zda jsou faktury řádně placeny a jak pokračuje výstavba tunelu. Aby alespoň částečně zakryl svou neschopnost, začal tvrdit, že Praze vlastně tunel Blanka nepatří. Jak je tedy možné, že do loňského roku peníze na dostavbu Blanky byly? Pokud by smlouvy byly opravdu neplatné, logicky i právně by se musela výstavba komplexu tunelů pozastavit již v roce 2011 za vlády Svobody.

Metrostav chce přerušit 7. 12. 2013 dostavbu tunelu, protože firma nemá nyní také co stavět. Město totiž neschválilo změny v projektové dokumentaci, kterých byly stovky. Praha také dluží přes 2,1 miliardy korun stavební firmě, a to za již dokončené práce do září.

Ani jeden z těchto dvou primátorů o řízení města nic podle výsledků neví. Prahu zadlužili a tak došlo k nezodpovědnému skokovému navýšení vícenákladů za tunel Blanka. Svoboda, který je zřejmě za tento finanční a manažerský pád zodpovědný především, místo, aby přiznal svou chybu, se spojil raději s Hudečkem a snaží se vinu shodit na ex-primátora Pavla Béma. Ten ale v roce 2010 Prahu předal svému nástupci nezadluženou, ale s velkými plány a projekty, které Hudeček ani Svoboda nebyli schopni pochopit a uřídit. Prahu tak na dlouhou dobu zparalyzovali.

Hudeček, aby se zachránil před velkými problémy, které ho zřejmě čekají, osočil Béma, který se k výstavbě tunelu, ale i dění v Praze obsáhleji po Hudečkově vystoupení v pátečním Hyde Parku vyjádřil.

0