Odešla Eva Pilarová. Gott za ní loboval u StB

Autor: Dan Biedermann

Karel Gott a Eva Pilarová | Foto: Fr. Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Po dlouhé nemoci nás opustila další stálice popové scény, paní Eva Pilarová. Majitelka tří a půl oktáv spolupracovala s největšími hvězdami. Jedna z nich ji v nelehkých časech pomohla v další kariéře. Jaké faux pas zažila v čínské restauraci a další historky popisuje zpěvačka v knize Tanec mezi Mistry.

Eva Pilarová byla výborná jazzmanka, swingařka, ale také dáma, která si potrpěla na elegantní a blištivé oblečení. Zpěváci tehdy museli umět zpívat, neboť technika, jakou známe dnes byla pasé: „Ještě úplně dávno, kdy jsme s Karlem začínali, nebylo technické vybavení na takové výši jako dnes, takže jsme celou skladbu museli odzpívat najednou, jak se říká na jeden zátah. Většinou jsme to dokázali hned napoprvé. Když se něco nepovedlo…“popisuje své pěvecké začátky Eva Pilarová.

Začínala v časech, které byly klidné, přáli kultuře, i když později nebylo vše tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Prošla si mnoha peripetiema, které pozdější režim nabízel. V nové knize Tanec mezi Mistry vzpomíná na to, jak ji Karel Gott, kterého kvůli této příhodě vyslýchala Stb pomohl a zaručil se za ni. Tuto histroku vypráví exkluzivně poprvé. Zpěvačku proslavil film, muzikál Kdyby tisíc klarinetů, ve které vystřihla společně s Gottem technicky náročný duet. „Ani při jeho natáčení nebyla o zábavu nouze. Ne každá ale měla úplně šťastný konec. Luděk Hulan přivezl tehdy z Německa KinderSpiel Geld. Byly to takové papírové penízky, dětská hra. My čtyři, co jsme tvořili tu naši nejužší partu, jsme si je mezi natáčením o pauzách filmu Kdyby tisíc klarinetů vzájemně rozebrali a začali hrát pokra. Někdo nás ale pozoroval a udal… Tuto historku jsme nikde nevyprávěla. Karlovi jsme dodnes vděčná…,“ vypráví Pilarová.

Královna swingu navštěvovala stejně jako další VIP osobnosti proslulou čínskou restaurace ve Vodičkově ulici. Také k ní ji váže jedna historka: A právě paní Eva má nezapomenutelnou příhodu s rybičkami, plovoucími v akváriu, kterou opět velmi humorně popisuje .

Jaký byl tehdejší šoubyznys, co ji pojilo s Karlem Gottem a mnoho dalšími zajímavě povyprávěla legendární zpěvačka autorce Alce Hájkové do knihy Tanec mezi Mistry.

Zdroj: kniha Tanec mezi Mistry, copyright: Alka Hájková

0