Na pražské letiště se nově dostanete trolejbusem

Klára Divíšková

Nový bus na letiště | Foto: Letiště Praha
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Trolejbus s číslem 59 nahrazuje autobusovou linku 119. Právě ta desítky let dopravovala cestující na letiště v Ruzyni. Dnes je ale vše jinak, cestující bude vozit velkokapacitní trolejbus.

Celkem dvacet velkokapacitních tříčlánkových bateriových trolejbusů Škoda-Solaris 24m dodalo Dopravnímu podniku sdružení společností Škoda Electric, Solaris Bus & Coach a Solaris Czech. Trolejbusy v délce 24,7 metrů nabízí cestujícím pěticí dveří pro nástup a výstup a disponují kapacitou 180 míst (54 sedadel). Vozidlo je vybavené klimatizací, čtyřmi informačními LED panely a speciální úpravou pro přepravu zavazadel.

Pro zajištění provozu trolejbusů bylo vybudováno celkem 11,5 km trolejového vedení v úseku Nádraží Veleslavín – Terminál 3.  Mezi zastávkami Terminál 3 a letištěm využijí trolejbusy energii z baterií, které v obratištích na Letišti Václava Havla Praha a na Nádraží Veleslavín budou nabíjet v nabíjecích stání. Infrastruktura pro nabíjení byla vybudována i v garáži Řepy, odkud jsou trolejbusy vypravovány.

Letiště Praha

0