Korunovační klenoty. Skvosty, na které se stojí dlouhé fronty

Jan Čížek

Korunovační klenoty | Foto: Hrad
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Od úterý jsou k vidění korunovační klenoty ve svatovítské katedrále v Praze, a to při příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Návštěvníci si je můžou prohlédnout do soboty. Poté budou opět uzavřeny do Korunní komory v kapli svatého Václava. Zájem stát na nablízku tomuto skvostu je obrovský. „Lidé čekají ve frontě již od 3 hodin v noci,“ potvrdil pro VIPosobnosti.cz Vít Novák, mluvčí kanceláře prezidenta republiky. „Očekáváme kolem 3000 návštěvníků denně.“ Čekací doba je přibližně 3 hodiny.

3 hodiny. Korunovační klenoty v odlesku Gočárovy vitríny | Foto: Alena Šulcová

Již dnes v 9 hodin ráno, kdy se katedrála otevřela veřejnosti, byl zájem veliký, a to i ze strany cizinců. Vzhledem k dlouhým čekacím dobám je vhodné teplé oblečení i čaj. Přístup ke klenotám je otevřen ze západního průčelí svatovítské katedrály. Od jižních zahrad z Opyše přes Býčí schodiště na III. nádvoří Hradu. Vstup je zdarma, zohledněni jsou vozíčkáři s platnými průkazy ZTP či ZTP/P.  Samotné klenoty střeží hradní stráž i policie se samopalem. Podmínky pro vstup do katedrály jsou velmi přísné. Uvnitř je potřeba projít bezpečnostními rámy a kontrolou.

V Gočárově vitríně, která byla navržena u příležitosti vystavení korunovačních klenotů v roce 1929, je vystaven svatováclavský meč,  královské jablko, ostatkový kříž, královské žezlo a svatováclavská koruna. Opodál si návštěvníci můžou prohlédnout korunovační roucho a lebku svatého Václava. „Svatováclavská koruna váží 2,38 kg,“ sdělil histrik Petr Kroupa, ředitel odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky. „Klenoty jsou vystaveny v původní vitríně, která je lepená z několika vrstev tvrzeného skla. Je neprůstřelná a váží asi půl tuny.“

Svatováclavský meč | Foto: Alena Šulcová

 

Velmi zajímavou studií prošel trn z údajné Ježíšovy koruny, o kterém velmi poutavě hovořil šéf hradních památkářů. Podle Kroupy je dutina Kristovy trnové koruny dutá. „Zkoumala se kamej na křížku, a to v roce 2003a pomocí přenosného rentgenu bylo zjištěno, že další dutina je ve dně kříže,“ dodal Petr Kroupa. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem a sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Klenot je zhotovený ze zlata vysoké ryzosti (21 – 22 karátů), zdobený drahými kameny a perlami – je v korunovačním souboru nejstarší. Váží téměř dva a půl kilogramu, i s křížkem je vysoká 19 cm, v průměru má rovněž 19 cm a každý ze čtyř dílů čelenky měří 14,5 cm. Ke své korunovaci v roce 1347 ji dal zhotovit Karel IV., poté ji věnoval prvnímu patronu země sv. Václavovi a zanechal ji, jako korunu státní, ke korunovaci dalších českých králů, svých nástupců na českém trůně.

Korunovační roucho | Foto: Alena Šulcová

Korunovační klenoty budou v chrámu sv. Víta vystaveny  od 17. do 21. ledna, a to vždy od 9 do 17 hodin. Vstup je zdarma.

1