Knihu o Gottovi si v nemocnici rád přečtu. Těším se na ni, říká Jiří Krampol

Jana Černá

Karel Gott a Jiří Krampol | Foto: Miloš Schmiedberger
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Moderátor přivítal ve svém pořadu Nikdo není dokonalý stovky osobností. A samozřejmě, že mezi nimi nechyběl ani Karel Gott. Pojilo je ale také přátelství i fakt, že jsou oba narozeni ve stejném znamení. Jiří Krampol na zpěváka rád zavzpomínal v knize KAREL – Příběhy z Trezoru, kterou herci přinesla do pražské nemocnice autorka knihy.

„Jsem ráda, že jsem se Jirkou viděla. Probrali jsme všechno možné. Bohužel nemohl v listopadu dorazit na křest knihy. V současné době pobývá na rehabilitačním oddělení,“ říká spisovatelka Alka Hájková. „Obdivuji, kolik má v sobě energie, chutí do života. Jirkovi nechybí ani jeho pověstný humor. A ten určitě také léčí.“ Herec věří, že ho z nemocnice, kde se léčí především po úrazu kolene, brzy pustí domů. “ Nenudím se tady, volají mi kamarádi, chodí za mnou návštěvy. Už se těším, až si přečtu knížku, kterou mi dnes přinesla její autorka a moje kamarádka Alenka Hájková. Karla jsem celý život obdivoval a měl rád,“ říká pro VIPosobnosti.cz Jiří Krampol.

Alka Hájková a Jiří Krampol při psaní knihy o Gottovi | Foto: Jakub Hájek

S humorem sobě vlastním zavzpomínal Karla Gotta takto: „Narodil jsem se do doby, kdy Karel Gott začínal v divadle Vltava. Byl jsem o rok starší,“ vypráví Jiří Krampol a pokračuje: „Udělat si legraci sám ze sebe je umění. Několika mladým lidem, kteří si třeba právě z Gotta dělali srandu, která byla chvílemi až urážlivá, jsem říkal: „Jestli chceš být slavný a něco dokázat, tím, že budeš urážet ty úspěšné, se daleko nedostaneš.“ Nejdříve si musím umět udělat legraci sám ze sebe. Definice srandy neexistuje, definice úspěchu ano.

Kniha KAREL – Příběhy z Trezoru | Foto: Jakub Ludvík

Karel Gott sice už vydělával velké peníze, ale nejbohatší z nás byl Karel Svoboda. K tomu se váže jeden příběh. Říkal jsem Gottovi: Já mám takový dvě utrápený saka, už se v tom stydím chodit, a ty máš plnej šatník.“ Na to mi řekl: „Až přijdeš, dám ti sako, jaký budeš chtít.“ Vysvětlil jsem mu, že chci jen půjčit. Na Bertramce mi dal ze svého bohatého šatníku vybrat.

Už tehdy se oblékal na Kärntner Straße ve Vídni, protože si na svém outfitu hodně zakládal. Říkal jsem mu, že mám raději sportovní, militantnější styl, na což odvětil, že v těch teplákách a kšandách vypadám strašně. Dovedeš si v tom představit mě?

Zareagoval jsem, že si dovedu daleko líp představit jeho s kšandami než sebe ve fiží. Zasmáli jsme se a začal jsem si vybírat sako. Karel mě pobízel, ať si ho zkusím. Bylo mi malé. A on, lišák: „No, proto jsem ti ho nabídl.“ Tak to byl náš humor. Karel měl vůbec ohromný smysl pro srandu, nikdy žádnou nezkazil.

VIPosobnosti.cz / Kniha KAREL - Příběhy z Trezoru

1