Z návštěvy Indie jsem měla smíšené pocity, nakonec jsem odjížděla jako hrdá Indka

Jana Černá

Alka Hájková | Foto: Jaroslav Hauer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Lotosový chrám v Dillí | Foto: Kniha PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy

Indie, země kontrastů s historií jedné z nejstarších civilizací na Zemi. Najdete v ní chrámy, památky i velehory Himaláje. „Do své rodné země jsem se vydala poprvé až po mnoha a mnoha letech. Odlétala jsem s rozpaky a s otázkou, co všechno mě v Indii vlastně čeká. Poznatky a pocity z pobytu však byly nakonec mnohem silnější, než jsem si vůbec dokázala představit. S odstupem času cítím, že tato prvotní a jedinečná atmosféra se v tomto módu nebude asi už nikdy opakovat, proto jsem si v Indii denně psala deníček, do kterého jsem ve zkratce zapisovala naše zážitky,“ píše ve své nové knize PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy Alka Hájková a pokračuje:

„Asi jsem byla první orientální dívka nastálo žijící v této republice. To, že jsem adoptované dítě, jsem od rodičů přijala v předškolním věku jako samozřejmou informaci, nad kterou jsem se nijak traumaticky nepozastavila. Nepřinesla mi bezesné noci ani útěk z domova. Nebyl důvod. A to opět díky rodičům a jejich citlivosti na situace i vztahy.

Indii jsme navštívili na pozvání manželů Khemkových, kteří byli léta přáteli mých rodičů. Paní Khemková, indická princezna z rodu Nabhů, její manžel vlivný a úspěšný světový obchodník. Jak asi žijí? Co nám návštěva, setkání a pobyt u této rodiny přinese?

Jaipur,Palác větrů| Foto: Kniha PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy

S mým synem Honzíkem jsme mohli na vzdáleném kontinentu prožít a poznat odlišný způsob života, chování i smýšlení lidí. Jak na nás zapůsobilo, v čem nás obohatilo, ale také utvrdilo? Při východu z letiště jsem okamžitě ucítila jinou atmosféru. Energie, které mě nastavily do absolutně jiných módů a vydržely dlouho i po návratu domů.  Projeli jsme památky Zlatého trojúhelníku, ale také jsme byli zvědaví na to, jak žijí místní lidé, ti nejchudší, nejprostší. Překvapila mě jejich vznešenost, pokora i smíření s osudem. Našich přátel jsem se vyptávala na politicko-ekonomickou situaci. Mimo jiné nám řekli, že jsou velmi hrdí na svého premiéra Narendra Módiho, jak vede zemi, jak významně se věnuje sociální politice. Většina lidí, kteří pobývají na ulici mají malé pokoje, ve kterých bydlí i dvě generace, a tak přes den uvolňují místo. Domů se chodí jen vyspat. Nakonec v celé Indii se odehrává život na ulici. Asi proto jsou sociálnější a přátelštější.

Se synem Honzíkem vsirotčinci v Dillí | Foto: kniha PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy

Přiznám se, že se mi vůbec nechtělo zpátky do Prahy, což se mi na cestách mimo domov ještě nestalo. Za východu slunce jsem se z okénka letadla s poděkováním rozloučila s touto zemí, ale i s našimi přáteli, bez kterých bychom tento zážitek nikdy nezískali, a nakonec by nevznikla ani tato kniha.

Kniha PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy | Foto: Barbara Ondřichová

V letadle jsem přemýšlela, jestli a případně jak mě pobyt v této zemi změnil. Pochopila jsem a ujasnila si, že jsem se v Čechách nemohla chovat a smýšlet jinak, než jak tomu bylo. Žiji vlastně ve dvou světech. V tom prvním v souladu se svými kořeny, v druhém jsem se přizpůsobovala pravidlům země, kam jsem byla jako batole převezena… Ale jak se říká, vše se dá hodnotit a pochopit až s odstupem času.

Na začátku života se mi v Indii dostalo krásné rodiny a je mojí povinností a prioritou tento dar splatit zase rodině svojí. Snad se mi to podařilo a kruh se pomalu uzavřel. Jsou hodnoty, které cítí lidé na celém světě podobně. Patří k nim zdraví, láska či štěstí. Na nich by se mělo dál stavět. Indická ayurvédské filosofie říká: „Proč hledat potěšení, které netrvá dlouho?“ Místo toho si má člověk vytvořit trvalé štěstí. Kde? Sám v sobě. Důležitá je moudrost, která nám umožní vidět život s nadhledem. Udržet si v sobě vnitřní klid rozhodně není jednoduché, stejně jako najít potřebnou rovnováhu.

 

Neuvěřitelná úcta ke všemu živému i na ulici | Foto: kniha PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy

Zaujalo mě sebevědomí Indů, které u nás vnímáme často zbytečně jako nadřazenost. Jejich ušlechtilost, vstřícnost, pohostinnost, ale i pokrok, díky kterým se stává velmi moderní i rozvíjející zemí světa. Ctí tradice. Je kontrastní zemí pohádkových paláců mahárádžů i velmi chudého lidu. Má neuvěřitelnou historii, úctu ke všemu živému. Na druhou stranu je nekompromisní, boj o přežití je tady nutností.“

Pokud vás zajímá například navštěva, památky,ale i zvyklosti místních lidí ve Zlatého trojúhelníku v Indii, tedy Dillí – Agra – Jaipur, pak je kniha PRAHA – DILLÍ, život mezi dvěma světy určena právě vám.

Kniha PRAHA - DILLÍ, život mezi dvěma světy

3